Globalizarea duce la dispariția limbilor tradiționale: când va dispărea limba galică

Globalizarea duce la dispariția limbilor tradiționale: când va dispărea limba galică

În timp ce mulți dintre noi se bucură de faptul că pot vorbi în engleză în multe dintre colțurile lumii, foarte multe limbi străine tind să dispară.

Limba galică sau gaelic are mari șanse să dispară în următorii 10 ani, potrivit un studiu citat de CNN. Informația a fost confirmată de un grup de experți lingvistici care au constatat că în unele comunități din Scoția, ”utilizarea și transmiterea vocabularului galic este în colaps”.

Ca referință, limba galică, asociată în mod tradițional cu Țara Galilor, este folosită în Scoția de mai mult de 1500 de ani. Din păcate, în ultimele decenii a fost înlocuită de engleză în cea mai mai mare parte a interacțiunilor, iar valoarea sa istorică s-a diminuat semnificativ. ”O parte valoroasă a identității culturale s Scoției, în special pentru oamenii din nord”, riscă să dispară, potrivit Guvernului scoțian.

Conchúr Ó Giollagáin, autorul studiului, a declarat pentru CNN că limba ar putea dispărea în următorii 10 ani din cauza scăderii rapide a numărului de vorbitori. Acest fenomen îngrijorător a început în anii ’80. În urma recensământului din 1981, 80% dintre oamenii de pe insulele scoțiene au declarat că pot vorbi galica-scoțiană, dar până la recensământul din 2011, numărul lor a scăzut la 52%.

Problema majoră nu ține însă de procentul de mai sus, ci de vârsta vorbitorilor. Pe lângă faptul că sunt foarte puțini, aproximativ 11.000 de vorbitori de galică la ora actuală, cei mai mulți dintre ei au peste 50 de ani și nu fac eforturi pentru a-și da limba mai departe, urmașilor. Generațiile tinere sunt mult mai interesate de engleză, o limbă de circulație internațională.

Din câte se pare, prezervarea limbii nu este o prioritate majoră nici pentru guvernul din regiune. Conform realizatorului studiului, eforturile de până acum în acest sens au fost ”în mare măsură simbolice”. În acest moment, Giollagáin speră ca guvernul să încurajeze vorbitorii să utilizeze limba într-un cadru social.

Mairi MacInnes, președintele unei organizații care promovează galica, a declarat că grupul este „dispus să discute cu comunitățile de pe insule ce altceva doresc să se întâmple pentru a încuraja o utilizare mai mare a limbii și în alte părți”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: