Gândacii roboți pe care îi vei avea în casă în viitor: de ce au fost creați, de fapt?

Gândacii roboți pe care îi vei avea în casă în viitor: de ce au fost creați, de fapt?

Cercetătorii japonezi spun că transformarea gândacilor într-o armată de insecte cyborg ar putea fi utilă într-o varietate de moduri.

Digital Nature Group de la Universitatea din Tsukuba din Japonia lucrează la o “epocă de calcul constând într-o combinație perfectă de resurse de calcul și resurse non computaționale”. Prin “resurse computaționale”, se înțelege folosirea lumii naturale, care include, de bine sau de rău, insectele.

La scară mică, capacitățile insectelor depășesc cu mult capacitățile roboților. Am înțeles. Și am înțeles și că transformarea gândacilor într-o armată de insecte cyborg ar putea fi utilă într-o varietate de moduri.

Dar ceea ce este cu adevărat inconfortabil este ideea că “în viitor, vor apărea de nicăieri fără ca noi să ne dăm seama, să-și îndeplinească sarcinile și apoi să se ascundă”. Cu alte cuvinte, vom avea gândaci cyborg care se ascund în toată casa, tot timpul.

Ce presupune crearea gândacilor cyborg și cum te ajută?

Controlul la distanță al gândacilor nu este o idee nouă și este destul de simplă. Stimulând nervii antenei stânga sau dreapta ai gândacului, îi poți face să creadă că se confruntă cu ceva și îi poți întoarce în direcția opusă.

Adăugă conectivitate wireless, niște markeri fiduciali, un sistem de camere aeriene și o grămadă de gândaci cyborg și aveți un roi rezistent care poate colabora la sarcini.

Cercetătorii sugerează că roiul ar putea fi folosit ca afișaj – transformând fiecare gândac într-un pixel –, pentru a transporta obiecte sau pentru a desena lucruri. Există, de asemenea, unele mențiuni despre “interfețe de intrare sau haptice sau un dispozitiv audio”.

Există multe alte platforme robotice care pot efectua ceea ce vedeți că fac acești gândaci cyborg, dar, potrivit cercetătorilor, motivul pentru care au folosit gândaci este că poți profita de robustețea lor impresionantă, eficiența, raportul mare putere – greutate și de mobilitate.

Gândacii cyborg se pot hrăni singuri, ceea ce înseamnă că ori de câte ori nu ai nevoie de roi pentru a îndeplini o sarcină, poți dezactiva sistemul de control și îi poți lăsa să fugă pentru a-și găsi hrana. Iar când vei avea nevoie de ei din nou, poți porni sistemul de control și poți vedea cum roiul tău de gândaci cyborg se reasamblează din toată casa. O minunăție, nu?

Dacă tot vorbim de hackuit-ul minții gândacilor, ar fi păcat să nu menționăm și alte proiecte ale liderului de proiect Yuga Tsukuda.

Printre acestea, se regăsesc un ceas alimentat cu gândaci sau machiajul din gândaci. Cercetătorii descriu acest din urmă proiect ca pe o “încercare de a folosi gândaci pentru machiaj prin lipirea lor pe față”. Ei lipesc electrozi pe gândaci pentru a-i face să-și miște picioarele atunci când se aplică stimularea electrică.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: