Acest robot se târăște ca un gândac, fuge ca o șopârlă și mai și înoată

Acest robot se târăște ca un gândac, fuge ca o șopârlă și mai și înoată

Cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel au studiat mișcările gândacilor și șopârlelor pentru a crea un nou robot amfibiu de mare viteză, care îți încape în palmă și e capabil să înoate, să alerge pe apă și să se târască pe terenuri dificile.

Robotul este destinat să fie utilizat în scopuri agricole, de căutare, salvare și de excavare, în care sunt necesare atât tehnici de târât cât și de înot, a declarat într-un comunicat David Zarrouk, directorul Laboratorului de Robotică Bioinspirată și Medicală din cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică al BGU.

Laboratorul studiază mișcările animalelor ca inspirație pentru roboții pe care îi dezvoltă.

De la natură la roboți

Proiectarea mecanică a robotului, numită AmphiSTAR, și sistemul său de control au fost prezentate săptămâna trecută în cadrul conferinței IROS (International Conference on Intelligent Robots and Systems) de către Zarrouk și studentul absolvent Avi Cohen.

Mișcarea robotului seamănă foarte mult cu cea a gândacilor în timp ce se târăsc pe teren – iar robotul reușește să alerge în continuare chiar și într-o baltă de apă adâncă de 20 de centimetri, după cum arată un videoclip prezentat de cercetători. De asemenea, poate înota cu viteză mică și poate alerga peste apă.

“AmphiSTAR folosește un mecanism întins inspirat de gândaci și este proiectat să funcționeze pe apă la viteze mari, ca șopârla baziliscală”, spune Zarrouk.

“Avem în vedere că AmphiSTAR poate fi utilizat pentru aplicații agricole, de căutare și salvare și excavare, unde sunt necesare atât capacități de teren, cât și de apă”.

Cum funcționează robotul?

AmphiSTAR de dimensiunea palmei, parte a familiei de roboți STAR dezvoltate la laborator, este un robot cu roți echipat cu patru elice dedesubt, ale căror axe pot fi înclinate folosind un mecanism de extindere.

Elicele acționează ca roți deasupra solului și ca aripioare pentru a propulsa robotul peste apă.

Două rezervoare de aer îi permit să plutească și să treacă ușor de la viteze mari, atunci când merg pe apă, la viteze mai mici atunci când înoată și de la mers pe uscat la înot și invers.

Robotul experimental se poate târî peste pietriș, iarbă și beton și poate atinge viteze de 3,6 metri pe secundă, a declarat BGU într-un comunicat.

“Viitoarele noastre cercetări se vor concentra pe scalabilitatea robotului și pe înotul subacvatic”, spune Zarrouk.

Echipa de cercetători a lui Zarrouk a dezvoltat alți roboți, inclusiv un mic robot ingerabil care, într-o zi, ar putea avea capacitatea de a se strecura prin intestinul subțire; un braț robotizat în scopuri agricole sau spațiale; și un robot hibrid care poate zbura și conduce.

Etichete: