Franța, în carantină națională: ce ar putea învăța România din măsurile impuse de Macron

Franța, în carantină națională: ce ar putea învăța România din măsurile impuse de Macron

Situația epidemiologică în Franța este una foarte gravă, iar președintele Emanuel Macron a decretat carantină națională, pentru a doua oară în 2020.

Începând de vineri și, cel mai devreme, până la 1 decembrie 2020, Franța se va afla în carantină. Președintele Emanuel Macron a răspuns la toate întrebările pe marginea acestei situații și a oferit măsuri clare de ajutor pentru francezi.

„Unele reguli se vor schimba. Copiii noștri nu pot fi privați de contactul cu sistemul școlar. Creșele, școlile, colegiile și liceele vor rămâne deschise cu protocoale de sănătate consolidate ”, anunță Emmanuel Macron. Universitățile se vor închide, iar cursurile vor fi online.

Pe partea de business, barurile, restaurantele și ”micile afaceri neesențiale” se vor închide, iar telemunca va fi impusă acolo unde se poate. Spre deosebire de România, guvernul va sprijini companiile foarte mici care vor începe o tranziție digitală. Sprijinul de până la 10.000 de euro pe lună va fi acordat companiilor care sunt închise administrativ. Șomaj parțial, este extins pentru angajați și angajatori.

În ceea ce privește libertățile, la fel ca în primăvară, francezii vor putea să meargă la muncă, la o programare medicală, pentru a oferi asistență vârstnicilor și persoanelor cu handicap, să facă diverse cumpărături sau o scurtă plimbare.

Sunt absolut interzise întâlnirile private, indiferent de numărul de participanți. Restricția se aplică și întrunirilor publice. Orice unități deschise în general publicului vor fi închise pe perioada carantinei. O dezbatere și un vot pe marginea acestui subiect vor avea loc pe parcursul zilei de astăzi în parlament, dar pare a fi o simplă formalitate. Măsurile vor intra în vigoare în noaptea dinspre joi spre vineri.

”Virusul circulă în Franța cu o viteză pe care nici cele mai pesimiste prognoze nu le-au anticipat. Dacă nu se face nimic, vom avea „cel puțin 400.000 de decese suplimentare” în câteva luni”, spune Emmanuel Macron, potrivit AFP. Sfaturile sale sunt simple.

„Rămâi acasă cât mai mult posibil. Urmeaza regulile. Succesul depinde de simțul cetățenesc al fiecăruia dintre noi. Fiecare oră contează ”, a concluzionat oficialul.