Fenomenul spectaculos din weekend: Saturn, Jupiter și Luna vor fi vizibile pe cer

Fenomenul spectaculos din weekend: Saturn, Jupiter și Luna vor fi vizibile pe cer

Dacă ești în căutarea oportunității perfecte de a privi stelele în acest weekend, Saturn, Jupiter și Luna vor fi vizibile toate în același timp.

În noaptea de 28 și 29 august, vei putea surprinde momentul în care planetele se aliniază într-o formațiune diagonală în toată splendoarea sa. Deși un astfel de eveniment nu e neapărat atât de rar, la urma urmei, s-a întâmplat deja chiar luna trecută, va oferi oportunitatea perfectă de a vedea trioul împreună.

Dacă ai timp în jurul miezului nopții în această seară, privește spre sud-est de emisfera nordică și ar trebui să poți vedea Luna strălucind chiar sub Jupiter. Dacă cerul este senin, așa cum este prognozat, ar trebui să poți obține o vedere excelentă a ambelor corpuri. De fapt, Luna este de așteptat să fie luminată 83%, în timp ce Jupiter va străluci puternic.

Ar trebui să fii în măsură să asiști la alinierea Lunii și a Jupiterului fără a avea nevoie de un telescop, dar dacă se întâmplă să-l ai la îndemână, folosește-l. Este posibil să poți identifica unele dintre cele patru luni ale lui Jupiter: Ganymede, Europa, Calisto și Io.

Totuși, dacă nu reușești să vezi nimic în seara asta, nu-ți face griji. Pe 29 august ai ocazia să adaugi Saturn acestui mix cosmic. Dacă te uiți spre sud-est din emisfera nordică, chiar înainte de miezul nopții de sâmbătă, vei putea vedea Luna aproape de Saturn – Jupiter se va îndepărta puțin.

Desigur, Saturn va fi puțin mai dificil de observat decât Jupiter, deoarece este de aproximativ 10 ori mai mic. Un telescop ar fi indicat. Pe de altă parte, Luna va fi luminată în proporție de 90%, deci va fi ușor vizibilă pentru ochiul uman, deși binoclul va ajuta la dezvăluirea unor detalii suplimentare.

Din fericire, ambele fenomene vor avea loc aproape în miezul nopții, așa că nu va trebui să rămâi până la o oră târzie în noapte, pentru a observa planetele.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: