Fenomenul bizar descoperit de specialiști pe Venus

Fenomenul bizar descoperit de specialiști pe Venus

Se întâmplă un fenomen destul de bizar pe Venus. Astronomii au descoperit că un zid gigantic de nori otrăvitori se strecoară pe suprafața lui Venus la fiecare câteva zile – și face acest lucru de zeci de ani.

De fapt, este atât de masiv, încât ajunge mult dincolo de ecuatorul planetei, atât la latitudinile nordice, cât și la cele din sud, la altitudini de aproximativ 50 de kilometri.

„Dacă s-ar întâmpla acest lucru pe Pământ, aceasta ar fi o suprafață frontală la scara planetei”, a spus astrofizicianul Pedro Machado de la Institutul de Astrofizică și Științele Spațiului din Portugalia.

Studiul, condus de agenția spațială japoneză JAXA, sugerează că acest val a călătorit în jurul lui Venus din 1983, cu cel puțin 328 de kilometri pe oră.

Venus înregistrează 465 de grade Celsius în apropierea regiunii în care au fost observate aceste modele de nori, din cauza unui efect de seră extrem. Cea mai mare parte a atmosferei lui Venus este formată din dioxid de carbon cu acid sulfuric care plouă din cer.

Cu toate acestea, multe alte aspecte ale atmosferei lui Venus rămân un mister – iar observarea acestui val masiv ar putea ajuta la conturarea unei înțelegeri mai bune în viitor, relatează ScienceAlert.

„Am fi găsit în sfârșit un val care transportă impulsul și energia din atmosfera profundă și care se disipă înainte de a ajunge în vârful norilor”, a explicat Javier Peralta, astrofizician la JAXA și autor principal al studiului. „Prin urmare, ar fi depus impulsul la nivelul în care observăm cele mai rapide vânturi ale așa-numitei super-rotații atmosferice a lui Venus, ale căror mecanisme sunt un mister de mult timp”, a adăugat el.

Mecanismele exacte ale acestor valuri de maree nu sunt încă înțelese în întregime. Este un fenomen meteorologic cu totul nou, potrivit cercetătorilor, care nu a fost niciodată văzut pe nicio altă planetă.