Facebook tocmai a inventat un ceas și a avut un motiv bun pentru asta

Facebook tocmai a inventat un ceas și a avut un motiv bun pentru asta

Pe măsură ce ne-am bazat tot mai mult pe dispozitive electronice am uitat că fiecare dintre ele e dependent de un ceas. Facebook și-a făcut unul special. Sau, mai precis, a dezvoltat un sistem de măsurare a timpului cu o precizie incredibilă.

Facebook susține că avea nevoie de un ceas nou – mai bun -, deoarece sistemele sale sunt dependente de-o precizie foarte mare a măsurării timpului. Iar cele mai multe ceasuri pot fi destul de imprecise. Tu nu-ți dai seama, că n-ai nevoie în viața de zi cu zi de acea precizie la sub-milisecundă. Dar o infrastructură hardware ca cea pe care o are Facebook are nevoie.

Cum funcționează sistemul Facebook

Facebook susține că serviciul său NTP (Network Time Protocol) e bazat pe patru niveluri. Primul folosește date de la sateliți care se folosesc de ceasuri atomice ca să țină evidența timpului. Iar când e vorba de sateliți, aici intră sisteme globale ca GPS, GLONASS sau Galileo.

Al doilea nivel e un ceas atomic al Facebook sincronizat cu rețeaua globală de sateliți. Apoi, sunt servere NTP sincronizate cu rețeaua menționată înainte. În fine, al patrulea nivel presupune servere configurate pentru folosire pe scară mare, capabile să ignore secundele care trebuie ajustate la un anumit interval în sistemele clasice.

Compania a explicat în detaliu mecanismul prin care reușește să-și țină sistemele cumva sincronizaate pentru toate zonele și domeniile în care activează. Facebook face acum publice specificațiile ca să ajute și alte companii care ar fi interesate de așa ceva.

Acesta e însă încă un moment în care îți dai seama ce-i în spatele infrastructurii de internet. Pe cât de dezvoltate par companii ca Facebook și Google, pe subiectul de acum, de exemplu, dacă timpul ar fi raportat greșit, asta ar putea duce la o blocare generală și-o inactivitate într-unul sau mai multe servicii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Facebook
Etichete: