13 nov. 2020 | 06:00

Face poze alb-negru și costă cât o mașină bună: de ce este perfectă pentru pandemie

ACTUALITATE
Face poze alb-negru și costă cât o mașină bună: de ce este perfectă pentru pandemie

În cazul în care viața ți s-a părut cam gri în ultimul an, să știi că există o cameră foto care ți-o imortalizează în așa fel, fără editare sau post-procesare, pur și simplu.

Pe lângă o performanță deosebită, camerele Leica sunt recunoscute la nivel global pentru prețuri exorbitante. Mulți le percep ca fiind Bentley-urile camerelor foto de pe vremea când puteau fi achiziționate doar cu film, iar acum există un portofoliu destul de stufos și cu senzor digital.

Cel mai recent astfel de model este Leica Q2 Monochrom, o cameră dedicată activități foarte particulare de a imortaliza cadre alb-negru. Cu alte cuvinte, nu vorbim de o cameră pentru toată lumea, nici măcar pentru toată lumea care își permite să se arunce la o investiție de 6000 de dolari.

Dezvăluită în această săptămâna, noua cameră utilizează în locul senzorului full-frame de 47 de megapixeli din versiunea standard de la Leica Q2, un senzor alb-negru fără filtru low-pass. În final, obții niște rezultate monocrome care par autentice, apropiate de fotografiile cu film și, cu siguranță, superioare celor pe care le generezi în Photoshop. Sensibilitatea ISO maximă la care ai acces este de 100.000, în creștere de la 50.000 în varianta standard.

Vizual, noua cameră este exact la fel ca vechiul model, cu excepția unui detaliu discret. Pe partea din față nu mai ai bulina roșie care trădează faptul că utilizezi o cameră Leica.

Noua cameră vine cu o lentilă prime fixă F/1.7 de 28mm, cu posibilitatea unui zoom digital care poate replica efectul unui sistem optic de 35mm, 50mm și 75mm. Pentru previzualizarea conținutului și interacțiunea cu setările mai avansate, ai la îndemână un viewfinder OLED de 3,68 megapixeli și un ecran sensibil la atingere de 3 inci. Dacă ai o afinitate pentru clipuri monocrom, poți filma 4K cu 30 de cadre pe secundă folosind Leica Q2 Monochrom.

Prețul de achiziție pentru noua cameră digitală Leica este de 6000 de dolari, cu 1000 de dolari mai mult decât versiunea standard a camerei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele