Externat la cerere, acum la Terapie Intensivă: termenul de asimptomatic e problema

Externat la cerere, acum la Terapie Intensivă: termenul de asimptomatic e problema

Raed Arafat nu mai știe ce să facă pentru a combate conspirațiile și știrile false despre coronavirus. Acum, a atras atenția asupra ideii de asimptomatic.

Pe parcursul serii de ieri, s-a dezbătut legea carantinei în Comisia juridică a Senatului. În acel context, Raed Arafat a atras atenția asupra unor lacune legislative, începând cu definiția termenului de asimptomatic. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență insistă pe faptul că bolnavii asimptomatici sunt de mai multe feluri decât pare la prima vedere.

Pentru a-și argumenta opinia despre asimptomatici, Arafat a atras atenția asupra trei cazuri de asimptomatici din București care au refuzat internarea, doar pentru a ajunge într-o stare foarte gravă.

„Problema – şi deja vedem efectele ei – este definiţia clară din înţelesul medicului sau a pacientului a bolnavului asimptomatic sau uşor simptomatic, pentru că într-adevăr vin acum pacienţi şi refuză internarea, fiind uşor simptomatici, neluând în considerare sfatul medicului că ei au şi alte probleme şi pot să se agraveze şi au fost aduse astăzi la cunoştinţa mea trei cazuri de la colegii de la UPU-SMURD Bucureşti.

Ultimul caz este acum câteva zeci de minute la care au intervenit. (…) COVID pozitiv, externat la cerere de la Colentina, cu simptome minore la data de 6, acum este cu oxigenare 70%, (…) cu Glasgow scor 8, adică comatos şi s-a trimis în Terapie intensivă ca să poată să-l asiste şi să vadă dacă poate să-l scoată sau nu. Pe altul, acum o zi sau două, tot acelaşi serviciu l-a găsit acasă în stop cardiac şi echipele se expun resuscitând aceşti pacienţi care refuză internarea cu simptome uşoare şi merg acasă, se agravează, nu sunt monitorizaţi adecvat, nu spun medicilor care este starea lor şi că starea lor se agravează, se ţin până în ultimul moment şi familia lor dă telefon la 112 să spună că bolnavul este agravat”, a spus Arafat, la dezbaterea legii carantinei din Comisia juridică a Senatului.

Oficialul a atras din nou atenția asupra unui studiu publicat de Yale care atestă că 50% dintre infecțiile noi sunt provocate de asimptomatici. Este foarte important ca aceștia să nu se miște liberi pe străzi. „Îl laşi acasă cu simptome uşoare, după trei-patru zile bolnavul este în stop cardiac şi asta înseamnă că noi ne-am riscat viaţa mult mai mult, pentru că până intervine serviciul de urgenţă, până îl resuscitează, până îl duce la spital… dacă era în spital îl depistau mult mai repede şi îi salvau viaţa.

Asta este informaţia care trebuie să ajungă la populaţie. Să nu inducem în eroare populaţia că noi îi închidem în puşcărie că sunt cu simptome uşoare fără să-i zicem „atenţie, că dacă mergeţi acasă nimeni nu garantează că după două-trei zile nu veţi fi în stop cardiac””, a spus Arafat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: