Mesaje false în numele lui Raed Arafat: cum funcționează campania de manipulare

Mesaje false în numele lui Raed Arafat: cum funcționează campania de manipulare

Guvernul avertizează că pe internet circulă mai multe mesaje false atribuite lui Raed Arafat. Iar totul ar face parte dintr-o campanie de manipulare gândită pentru a discredita autoritățile.

Grupul de Comunicare Strategică atrage atenția asupra unei campanii de manipulare care se derulează în această perioadă. Scopul ar fi discreditarea autorităților și inducerea ideii că, de fapt, situația prezentată oficial fie nu există, fie nu e atât de gravă.

GCS arată că acest mesaj fals e atribuit secretarului de stat Raed Arafat și e transmis Direcțiilor de Sănătate Publică din țară.

Emailuri false în numele lui Raed Arafat

Mesajul este trimis de pe adresa de mail gsc@mai.gav.ro, adresă care nu aparține niciunei instituții guvernamentale și care folosește o succesiune similară, dar parțială, a literelor care compun domeniul de internet rezervat Guvernului.

Textul este conceput pentru a lăsa impresia că Arafat ar solicita Direcțiilor de Sănătate Publică să raporteze discreționar numărul de infectări și de decese. 

„Mesajul este unul fals și facem apel la mass-media de bună credință să nu popularizeze acest tip de mesaje create special pentru a induce ideea că cifrele raportate public nu sunt reale”, a transmis luni Grupul de Comunicare Strategică.

Teorii ale conspirației, la liber pe internet

Între timp, pe internet continuă răspândirea teoriilor conspiraționiste, iar mișcarea negaționistă pare să fie din ce în mai mare.  Asta și pentru că Guvernul nu mai are pârghiile necesare pentru a închide site-urile sau domeniile care răspândesc știri false. Dacă-ți aduci aminte, în starea de urgență putea face acest lucru.

Numai că în starea de alertă, Guvernul nu mai poate face nimic. Din această cauză, știrile care manipulează pot fi răspândite ușor, iar acestea alimentează concepții similare cu cele pe care le-ai auzit la cele câteva sute de protestatari care au mers duminică, 12 iulie, în fața Guvernuui pentru a manifesta fără mască.

Ei susțin că virusul nu există și că totul ar face parte dintr-un plan bine gândit la nivel mondial. Acest curent e alimentat în România, într-o anumită proporție, și de anumite televiziuni care-s ostile puterii și pun sub semnul întrebării toate măsurile luate de Guvernul liberal. De multe ori, în platou sunt invitate persoane care-și expun părerile personale, unele dintre ele fiind negaționiste.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: