Ce face Europa și-l enervează pe Trump: cât de iminent este un nou război comercial

Ce face Europa și-l enervează pe Trump: cât de iminent este un nou război comercial

În ceea ce privește zona digitală, relația dintre Europa și SUA este complicată, și ar putea duce la începerea unui nou război comercial între cele două.

Totul pornește din Franța. În 2019, statul francez a propus o nouă lege prin care urmărea să taxeze marile companii tech din Statele Unite care oferă servicii digitale cetățenilor săi. Legea este supranumită informal GAFA, iar fiecare literă reprezintă inițiala principalelor companii vizate: Google, Amazon, Facebook și Apple.

Acest lucru l-a enervat pe Donald Trump, care a avertizat că SUA va acționa în consecință împotriva statului din Europa. A amenințat că va taxa suplimentar (cu până la 100%) produsele fabricate în Franța, precum vinul, brânza, șampania, cosmetice, genți de piele etc.

Legea guvernului francez vizează toate companiile cu o cifră de afaceri de peste 750 de milioane de euro, la nivel global și o cifră de afaceri în Franța de peste 25 de milioane de euro. De asemenea, toți acești bani trebuie să fi fost obținuți din advertising public și servicii digitale intermediare pentru consumatori. Acestea vor trebui să plătească Franței o taxă de 3% din venituri.

Autoritățile franceze au ținut să explică că legea nu vizează exclusiv SUA, ci o serie de grupuri internaționale din mai toată lumea. Totuși, asta nu i-a împiedicat pe americani să tragă propriile concluzii.

Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a anunțat că va lua o hotărâre în ceea ce privește taxa până la începerea Forumului Economic Mondial, care va avea loc pe 21 ianuarie la Davos, în Elveția.

Cât de posibilă este declanșarea unui război comercial între Europa și SUA

Mai multe state europene au început să se gândească la o asemenea taxă digitală pentru marile companii tech. Printre acestea se numără Italia, Marea Britanie sau Republica Cehă.

„Considerăm că măsurile de represalii nu sunt bune nici pentru SUA, nici pentru Franța și nici pentru întreprinderile în cauză, iar acest lucru ar putea duce la o reacție din partea Uniunii Europene”,  a declarat Bruno Le Maire după ce SUA a amenințat că va riposta.

„Dacă SUA lovește Franța din cauza unei taxe digitale naționale, va trebui să înceapă să lovească Italia, Austria, Marea Britanie. Și vom intra într-un conflict comercial între SUA și Europa”, a mai declarat acesta.

Statul european ar fi și el gata să reacționeze, dacă va fi cazul. „Vrem să evităm un război comercial, dar suntem gata să răspundem, împreună cu partenerii noștri din Europa, dacă ne lovim de sancțiuni pe care le considerăm inadecvate, neprietenoase și nelegitime”, a spus Le Maire despre conflictul cu SUA.

În plus, șansele ca un război comercial să se declanșeze între cele două au fost întărite de comisarul european Phil Hogan. Acesta a anunțat că Bruxelles va susține Franța și va lua în considerare „toate posibilitățile”, în cazul în care tarifele suplimentare vor fi impuse de către administrația lui Trump.

Rămâne de văzut care va fi, până la urmă, decizia Franței și dacă va exista sau nu un potențial război comercial între Europa și SUA.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: zdnet