Urmarea neașteptată a epidemiei de coronavirus: de ce internetul din China nu poate face față

Urmarea neașteptată a epidemiei de coronavirus: de ce internetul din China nu poate face față
Sursa foto: Jonathan Kemper / Unsplash

Epidemia de coronavirus este o situație gravă în China, iar acum cauzează și probleme cu internetul pentru cetățenii acestei țări.

Din cauza coronavirusului, chinezii nu se mai pot deplasa oriunde vor. Cel puțin 150 de milioane de cetățeni (peste 10% din populație) trebuie să se supună unor restricții legate de părăsirea locuinței. Autoritățile speră că, prin aceste măsuri, să combată răspândirea epidemiei de coronavirus.

În unele regiuni, locuitorii n-au voie să aducă musafiri în cartiere. În altele, locuitorii unei case pot ieși doar câte unul, pe rând, din casă și asta nu chiar în fiecare zi. De exemplu, într-un district din orașul Xi’an, autoritățile au stipulat că rezidenții își pot părăsi casele doar o dată la trei zile pentru a face cumpărături de alimente și alte elemente esențiale. De asemenea, unele magazine și afaceri nu funcționează și multe companii și-au închis și ele birourile. În cazurile în care există posibilitatea, chinezii lucrează acum de acasă.

China are cea mai mare populație din lume care stă online. Din cei peste 1,3 miliarde de locuitori ai țării, aproximativ 845 au acces la internet, pe care-l folosesc zilnic. Timpul pe care aceștia îl petrec online a crescut odată cu apariția epidemiei de coronavirus, pentru că oamenii sunt forțați să stea acasă.

Cei mai mulți dintre ei au ocupații care le permit să muncească de la calculatoarele de acasă, ceea ce înseamnă că sunt conectați la internet cele opt ore pe zi pe care le muncesc. La asta se adaugă și alte activități. Dacă tot ești nevoit să stai înăuntru săptămâni la rând din cauza coronavirus și nu poți întreprinde activitățile obișnuite în exterior, ce ocupație mai bună să-ți găsești decât să pierzi vremea pe rețelele sociale sau să te uiți la filme și seriale pe Netflix?

Cum afectează epidemia de coronavirus internetul

În mod obișnuit chinezii petrec în media aproximativ patru ore online. Acum, aceștia stau chiar și mai mult pe internet, ceea ce face ca serverele să nu mai poată face față. De exemplu, utilizatorii celui mai popular serviciu de streaming din țară s-au plâns că serialele preferate nu se mai încărcau pe platformă. iQiyi are peste 100 de milioane de utilizatori, mai multe decât are Netflix în SUA.

Probleme sunt și în zona educației. Pentru că multe școli sunt închise, profesorii oferă cursurile online în China. Astfel, când noul semestru a început în statul chinez, la ora 8 dimineața, când trebuiau să înceapă cursurile, peste 12 milioane de utilizatori s-au logat pe platformă în același timp, copleșind serverele.

Nici în corporații lucrurile nu stau mai bine în mijlocul epidemiei de coronavirus. După ce s-au întors din vacanța extinsă de Anul Nou, angajații au dat peste cap programele pe care le folosesc la birou, pentru că prea mulți oameni au încercat să se conecteze în același timp pentru a putea ține ședințe virtuale. Este vorba despre aplicația pentru conferințe video DingTalk, dar și versiunea pentru birouri a rețelei sociale deținute de Tencent, WeChat Work.

Serverele Tencent n-au făcut față nici pentru gameri. Aceștia n-au reușit să se conecteze la cele mai populare jocuri de pe platformă, versiunile chineze ale PUBG Mobile și Arena of Valor.

Sursa: abacusnews