Elon Musk trimite în spațiu sateliți care vor oferi cele mai detaliate imagini cu Pământul

Elon Musk trimite în spațiu sateliți care vor oferi cele mai detaliate imagini cu Pământul

Elon Musk deja formează în spațiu o constelație de sateliți care vor da internet planetei. Totuși, următoarea lansare a companiei va avea și un alt scop.

În 2017, compania Planet achiziționa de la Google constelația SkySat, care se ocupă cu observarea Pământului și oferă servicii de imagini, servicii video și de analiză de înaltă definiție. Scopul planet era să devină cea mai agilă și cuprinzătoare companie de imagini prin satelit din lume. Acum, mulțumită unor matematici spațiale inteligente și cu puțin ajutor din partea companiei SpaceX a lui Elon Musk, Planet se pregătește să ofere imagini și mai detaliate cu Pământul surprins din spațiu.

Planet oferă servicii de imagistică prin sateliți pentru o gamă largă de sectoare, cum ar fi agricultura, energia, transportul maritim sau silvicultura. Deși sateliții săi făceau o treabă bună, compania vrea să îmbunătățească imaginile. Un prim pas a fost reducerea altitudinii la care se aflau sateliții săi. Astfel, flota a coborât de la 500 de kilometri la 450 de kilometri pe orbită, fapt ce a condus la îmbunătățirea imaginilor de la o rezoluție de 80cm, la 50 cm.

Un al doilea pas implică puțin ajutor din partea lui Elon Musk. Planet nu vrea doar imagini mai detaliate, ci vrea, în același timp, să mărească frecvența imaginilor capturate de sateliții săi.

Cum va ajuta SpaceX flota de sateliți Planet

În luna mai, Planet a anunțat că va lansa încă șase sateliți SkySat pe orbita joasă a Pământului. Urmează să facă acest lucru cu ajutorul unei rachete SpaceX, Falcon 9. Trei sateliți – fiecare cu dimensiunea unei mașini de spălat și cu o greutate de aproximativ 110 kg – se vor lansa în următoarele săptămâni, urmând ca următorii trei să fie lansați în iulie.

Cu un total de 21 de sateliți SkySat în orbită, Planet va putea realiza imagini în unele locații globale cu o frecvență de până la 12 ori pe zi și o medie globală de șapte ori pe zi. Totuși, lansarea sateliților pe orbită nu este ieftină – sau cel puțin, nu a fost până când SpaceX a lansat un program care se ocupă de așa ceva.

Planet și-a lansat anterior sateliții folosind un Falcon 9, ca parte a misiunii SSO-A în decembrie 2018, o inițiativă care a trimis în jur de 64 de sateliți pe o singură rachetă. Acea lansare a implicat un intermediar – Spaceflight. Acum, SpaceX lucrează direct cu operatorii de satelit, oferindu-le posibilitatea să se „conecteze” la numeroasele lansări Falcon 9 pe care le realizează SpaceX.

Compania lui Elon Musk trimite periodic sateliți în spațiu, pentru a-și completa constelația Starlink al cărei scop este să ofere internet pe tot globul. După opt lansări, SpaceX are deja aproape 500 de sateliți pe orbita Pământului.

Citește și:
Sursa: Engadget