25 iun. 2020 | 06:00

Iohannis atacă legea „educației sanitare” la CCR: ce probleme a identificat președintele

CHESTII
Iohannis atacă legea „educației sanitare” la CCR: ce probleme a identificat președintele
Inquam Photos / George Călin

Pe 24 iunie, președintele Klaus Iohannis a trimis o sesizare Curții Constituționale a României cu privire la legea „educației sanitare” trecută prin Parlament. Președintele atrage atenția că, în forma actuală, legea e departe de ce-a dorit inițiatorul.

Din educație sexuală, legea vorbește despre „educația sanitară”. Dar mai important decât numele e că legea prevede că în şcoli se vor derula astfel programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv de educaţie sanitară, doar cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor

„Prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ, legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine dispoziţiilor art. 1 alin. (3) şi alin. (5) din Legea Fundamentală, precum şi prevederilor art. 61 coroborat cu art. 75 alin. (1), alin. (4) şi alin. (5) prin raportare la art. 73 alin. (3) din Constituţie.”
Klaus Iohannis

Actul normativ a ajuns la Iohannis pe 5 iunie, în vederea promulgării.

De ce ajunge legea la CCR?

În sesizare Iohannis susține că modificările efectuate de deputaţi au un obiect de reglementare complet diferit faţă de cel avut în vedere de iniţiator şi, implicit, de Senat. Astfel, sunt încălcate prevederile Constituţiei referitoare la competenţa Camerei decizionale în procedura legislativă.

În forma iniţiatorului, iniţiativa legislativă conţinea zece articole şi aducea Legii nr. 272/2004 un număr de 40 modificări şi completări, notează Agerpres. Camera Deputaţilor a amendat substanţial actul normativ, intervenind legislativ asupra a 63 de texte.

Iohannis a mai atras atenția că nu reiese cu claritate dacă programa şcolară este modificată, în sensul introducerii acestei discipline pe tot parcursul anului şcolar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanţie.

„Prin eliminarea acestei sintagme nu reiese cu certitudine dacă programele vor avea loc pe întregul parcurs al anului şcolar, o dată pe semestru, o dată pe an sau deloc. Apreciem că această intervenţie legislativă, în realitate, are un efect contrar scopului avut în vedere de legiuitor, cel al asigurării interesului superior al copilului prin participarea acestuia la programe educaţionale.”
Klaus Iohannis

În sesizare se mai arată că legea face referire la programe de „educaţie sanitară”. E înlocuit astfel termenul folosit în prezent, respectiv acela de programe de „educaţie sexuală”. Această terminologie nou introdusă impunea modificarea corespunzătoare a tuturor celorlalte prevederi din Legea nr. 272/2004.

Nu în ultimul rând, în sesizare se mai arată că în cazul unor prevederi competenţa decizională aparţine Senatului, şi nu Camerei Deputaţilor. Acestea trebuiau întoarse pentru a fi dezbătute şi votate de senatori, conform sesizării.

Aici sunt prevederi referitoare la derularea în unităţile şcolare a programelor de educaţie sanitară, obligaţiile copiilor şi părinţilor, cadrelor didactice, personalului auxiliar şi cel administrativ în sensul menţinerii unui climat pozitiv şi inclusiv în orice unitate de învăţământ, care să permită tuturor copiilor să fie respectaţi şi acceptaţi şi în ceea ce priveşte modul de organizare a unităţilor de învăţământ, prin stabilirea obligaţiei pentru conducerea fiecărei unităţi de învăţământ de a include în regulamentul de ordine interioară mecanisme de prevenire a comportamentelor agresive, de excludere, de luare în derâdere, umilitoare, şi a oricărei forme de violenţă psihologică – bullying.

Articolul a fost actualizat pe 26 iunie pentru a clarifica de ce Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională a României.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele