29 iun. 2020 | 13:08

Noi imagini NASA îți arată eclipsele solare de pe Marte: cum arată cele două luni ale planetei

ACTUALITATE
Noi imagini NASA îți arată eclipsele solare de pe Marte: cum arată cele două luni ale planetei

Ca și planeta noastră, Marte are și ea eclipse solare, cauzate de cele două luni care orbitează în jurul său, iar imaginile surprinse de NASA sunt spectaculoase.

În tot Sistemul Solar, orice planetă în jurul căreia orbitează o lună are șanse să experimenteze eclipse solare. Ele apar ori de câte ori o lună trece direct între planeta-mamă și Soare.

În cazul planetei Pământ, acestea pot fi parțiale, inelare sau totale.

Majoritatea anilor calendaristici au, în total, două eclipse solare. Numărul maxim de eclipse solare care pot avea loc în același an este de cinci, însă acest lucru se întâmplă foarte rar. Conform calculelor NASA, doar aproximativ 25 de ani din ultimii 5.000 au avut, în total, cinci eclipse solare. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în 1935, iar următorul an va fi în 2206.

În cazul planetei Marte, aceasta are două luni: Phobos și Deimos. Aici pot exista doar eclipse parțiale sau inelare, niciodată totale, pentru că lunile sale sunt mult prea mici și prea departe de aceasta pentru a putea acoperi în totalitate Soarele.

Cum arată o eclipsă de pe Marte

Asemenea Lunii Pământului, Phobos și Deimos aruncă umbre în formă de con în timp ce orbitează prin Sistemul Solar. Totuși, conul de umbră se termină înainte să ajungă pe suprafața Planetei Roșii. Astfel, acest lucru înseamnă că cele două luni nu pot cauza eclipse solare totale pentru a acoperi întreaga suprafață a Soarelui.

Luna Deimos este mai mică, așa că atunci când aceasta treceprin fața Soarelui, priveliștea nu este extrem de spectaculoasă. Totuși, Phobos este ceva mai mare, iar atunci când are loc o eclipsă care o implică pe aceasta, silueta sa este suficient de mare pentru a putea fi observată de pe Marte, iar imaginea creată este una spectaculoasă.

Imaginile au fost surprinse de roverul Curiosity al NASA, cu ajutorul instrumentului Mastcam. YouTuber-ul Kevin Gill a folosit aceste date pentru a realiza videoclipuri cu ambele eclipse marțiane. Eclipsa lunii Phobos a avut loc pe 4 aprilie 2020, iar cea a lunii Deimos a avut loc pe 28 martie 2020.