Când are loc eclipsa solară care-ți va face Crăciunul mai frumos

Când are loc eclipsa solară care-ți va face Crăciunul mai frumos

Crăciunul este pentru mulți cea mai frumoasă sărbătoare din an, iar acesta ar putea deveni și mai frumos dacă ajungi să vezi și eclipsa solară.

Ultima eclipsă de soare din anul 2019 va avea loc chiar în a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie. Va crea un „inel de foc”, vizibil din Europa, Asia, Australia sau Africa. În România, eclipsa nu va fi vizibilă, însă fenomenul va fi tot unul spectaculos, iar fotografiile altora vor încânta pe toată lumea.

Acest eveniment poartă numele de eclipsă inelară, iar motivul este unul evident. Luna va trece direct prin fața Soarelui, însă nu va reuși să-l acopere complet, ci va lăsa o dungă de lumină vizibilă, cu aspectul unui inel. Acest lucru se datorează faptului că luna este mai departe de Pământ decât în mod obișnuit, ceea ce o face cu 3% mai mică decât Soarele, atunci când este observată de pe Pământ.

Când va avea loc eclipsa solară

Eclipsele solare apar întotdeauna la aproximativ două săptămâni distanță de o eclipsă lunară, din cauza modului în care funcționează sezonul eclipsei. Ori de câte ori există o lună plină, apare o eclipsă lunară. De asemenea, de fiecare dată când există o lună nouă, apare o eclipsă solară.

În momentul în care va avea loc eclipsa solară, luna va ajunge la o distanță de 384.200 kilometri față de Pământ. Eclipsa nu va fi una totală. În schimb, o umbră negativă numită antumbră va produce un inel de lumina în jurul soarelui, sau un „inel de foc”, care va străluci în jurul siluetei întunecate a lunii. Tot acest eveniment va avea loc în a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie. Din păcate, această eclipsă nu va fi vizbilă din România.

Următoarea eclipsă va fi una lunară și va avea loc pe 10 ianuarie 2020. Totuși, din păcate, aceasta este o eclipsă lunară penumbrală, și va fi destul de greu de diferențiat de o lună plină obișnuită.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Sciencealert
Etichete: