02 sept. 2020 | 10:00

După începerea noului an școlar, copiii vor putea învăța și online: lista completă a condițiilor

ACTUALITATE
După începerea noului an școlar, copiii vor putea învăța și online: lista completă a condițiilor

Deși majoritatea școlilor din România vor începe cursurile la fel ca în fiecare an, cu copiii în bănci, va exista în continuare posibilitatea cursurilor online, cu câteva condiții.

Copiii care suferă de boli cronice sau au în familie persoane din categorii de risc pot face școala exclusiv online, pentru a evita riscul infectării cu coronavirus. Întrebată, marți seară, la Digi 24, dacă părinţii pot opta pentru şcoala online fără a avea o astfel de situaţie în familie, ministrul Educației, Monica Anisie, a spus că în acest moment normele nu prevăd această posibilitate.

„Deocamdată, normele prevăzute de ordinul comun permit părinţilor care au în familie persoane cu un anumit risc la îmbolnăvire să solicite unităţii de învăţământ continuarea învăţării de acasă. Deci, copilul poate să continue cursurile în sistem online după ce părintele face o evaluare a stării de sănătate a membrilor din familie”, a declarat Monica Anisie.

În cazul în care sperai să-ți ții copilul acasă din principiu, se pare că nu va exista această posibilitate. „Acum, în conformitate cu normele pe care le-am aprobat, nu are această posibilitate pentru a opta decât, repet, fie dacă este copilul bolnav şi va fi expus riscului la îmbolnăvire sau dacă în familie există o persoană care s-a putea afla sub riscul accentuării îmbolnăvirii”, a explicat ministrul Educației și Cercetării.

Cursurile online se vor declanșa doar după ce un părinte se prezintă la școală cu un certificat emis de medicul de familie care confirmă situația din casă. „Cei mai mulți au deja aceste certificate, având în vedere că este vorba despre boli cronice”, a susținut Anisie.

Mai multe detalii despre acest mecanism au fost incluse în ordinul comun emis ieri de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației.  „Acest ordin comun prevede, însă, posibilitatea ca atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Ministerul Educaţiei să realizeze instrucţiuni în aşa fel încât să putem elimina toate posibilităţile. Atunci când Ministerul Sănătăţii a elaborat aceste norme nu am putut să prevedem chiar toate aspectele şi atunci este un articol în ordinul comun prin care putem să mai oferim şi alte instrucţiuni”, a concluzionat ministrul Educației, cu avertismentul că regulile se pot schimba în orice moment.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele