Donald Trump, ”mai slab” decât Putin și Xi Jinping: de ce nu are nimeni încredere în el

Donald Trump, ”mai slab” decât Putin și Xi Jinping: de ce nu are nimeni încredere în el

Un studiu recent realizat de Washington Pew, realizat pe un eșantion reprezentativ, atrage atenția asupra lipsei de încredere în Donald Trump la nivel global. Dincolo de această realitate, mai tristă este comparația cu Putin și Xi Jinping.

Aproximativ 13.000 de persoane adulte au răspuns unui chestionar realizat în Belgia, Danemarca, Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Suedia, Spania, Australia, Japonia, Canada și Coreea de Sud. Este important de reținut că, deși câteva dintre întrebări îl vizau pe Trump, americanii nu au fost chestionați în cadrul acestei analize.

Concluziile sunt cât se poate de clare. Niciodată, imaginea Statelor Unite ale Americii în străinătate nu a fost mai rea decât acum, începând cu reputația jalnică a șefului de la Casa Albă. Neîncrederea față de Donald Trump atinge cote uriașe în aproape orice țară europeană. Este aproape șocant faptul că, în Germania, nemții au mai multă încredere în Vladimir Putin sau Xi Jinping, decât în Trump.

Pe de altă parte, conform datelor publicate de Die Welt, Angela Merkel trece printr-o perioadă foarte bună când vine vorba de reputație. Are o imagine foarte bună la nivel global.

Cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, reputația SUA a scăzut, în mai multe țări occidentale, la cel mai jos nivel din ultimele două decenii. Cetățenii acestor țări au clasificat drept mizerabil felul în care președintele Donald Trump și echipa sa de conducere au gestionat criza provocată de pandemia de coronavirus. Germania se dovedește a fi deosebit de critică în acest sens. În schimb, cancelarul Angela Merkel (partidul german Uniunea Creștin-Democrată) se bucură de popularitate națională și internațională.

În urmă cu aproximativ un an, când a fost efectuat același studiu, reputația SUA era mult mai rezonabilă, dar pandemia nu i-a priit președintelui american. Doar 15% dintre cei chestionați sunt de părere că a făcut o treabă bună în gestionarea pandemiei de coronavirus. În ultimul an, imaginea bună a Statelor Unite a scăzut cu 12% până la 27%. Doar 41% dintre britanici și japonezi au o imagine pozitivă a SUA. Pentru canadieni procentul este de 35%, iar pentru francezi de doar 31%. Dintre germani, doar 26% din opinii sunt pozitive, față de anul 2000 când 78% priveau cu încredere SUA.

Abia în martie 2003, odată cu începerea războiului din Irak, această valoare a scăzut cu 25 de procente, ajungând la 53%. La acea vreme, Germania nu participa la războiul condus de SUA, spre deosebire de Marea Britanie, Polonia și Spania. Dintre cele 13 națiuni chestionate acum majoritatea au comentarii negative cu privire la SUA.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: