De ce îți tot apare acest mesaj pe Facebook și ce trebuie să faci

De ce îți tot apare acest mesaj pe Facebook și ce trebuie să faci

Facebook are un război de dus pe două fronturi. În Statele Unite ale Americii se bate cu Apple, în Europa se bate direct cu organismele legislative.

E posibil să fi văzut în ultimele zile un mesaj cel puțin nou în Facebook Messenger. Ești informat că unele opțiuni nu vor fi disponibile. Compania susține că-i o măsură temporară și vine ca reacție la anchetele legislative și litigii îndreptate împotriva Facebook pe teritoriul European și în alte regiuni ale lumii.

facebook mesaj messenger functii

Modul în care compania gestionează colectarea de date a dus-o în acest punct. În multe cazuri a pierdut, iar acum vrea să schimbe discursul public către unul mai favorabil Facebook. Ca utilizator din Europa, pe Messenger și Instagram, ai ocazia să vezi mesaje similare celui de mai sus.

E semnalată absența anumitor funcții, dar nu unele de care tu ai avea nevoie ca să folosești cu adevărat aplicația. De regulă, este vorba de lucruri neesențiale cum ar fi folosirea de stickere animate, sau inițierea unui sondaj între membrii grupului de chat.

Ce vrea Facebook de aici înainte

Noile reguli prevăzute în directiva privind confidențialitatea și comunicarea electronică, abreviată în Directiva ePrivacy, limitează ceea ce pot face companiile cu mesajele pe care le trimiți și cu metadatele atașate acestor mesaje. Regulile se aplică nu companiilor de telecomunicații, ci și serviciilor de mesagerie „over-the-top”, cum este Messenger și Instagram.

Însă regulile trasate par să ocolească funcțiile „distractive” ale platformelor de mesagerie. Totuși, măsurile luate de Facebook sunt mai degrabă bizare. De exemplu, utilizatorii europeni nu mai pot schimba numele unui contact din listă cu o poreclă la alegere, funcționalitatea fiind dezactivată. Compania nu le numește pe toate, susținând că nu detalii contează cu adevărat și că, oricum, vor fi readuse în curând.

Mesajul lui Tim Cook, directorul Apple, despre această chestiune

Ca să ai o imagine de ansamblu, Facebook e în mijlocul unei furtuni. Pe de o parte, UE nu vrea să mai colecteze atât de multe date despre utilizatori, pe de altă parte e Apple care i-a tăiat abilitatea de-a colecta date. În SUA, Facebook a încercat să-și plângă de milă cu un anunț într-un ziar.

Ce se întâmplă pe dispozitivele Apple, odată cu iOS 14, e că poți alege dacă lași Facebook să te profileze sau nu. De ce ai alege „da”, nu știu. Dar Apple îți oferă opțiunea. Fără profilare, anunțurile de pe Facebook nu sunt la fel de eficiente (sau cel puțin asta susține compania).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: