Dacă ești angajat și n-ai învățat asta, e posibil să-ți pierzi jobul: calitatea pe care o cer patronii în pandemie

Dacă ești angajat și n-ai învățat asta, e posibil să-ți pierzi jobul: calitatea pe care o cer patronii în pandemie

În pandemie, trebuie să te adaptezi schimbărilor aduse pe piața muncii. Și se pare că una dintre direcții e ca angajatorii să ceară mai multe pentru cam aceeași remunerație.

Piața muncii s-a reinventat în pandemie și a adus schimbări pe care mulți nu le anticipau, fie că vorbim de angajatori sau angajați. Acum, așteptările s-au modificat și de o parte și de alta. Un studiu eJobs, spre exemplu, vine cu concluzii surpriză.

Trei din cinci angajatori români (58,2%) se aşteaptă ca în această perioadă generată de pandemia de Covid-19, angajaţii să dezvolte rapid noi abilităţi, cum ar fi cele digitale. Cine nu le știe nu prea mai e util. De asemenea, alți aproape 51% mizează pe disponibilitatea salariaţilor de a prelua şi alte responsabilităţi decât cele din fişa postului.

Ce-ți cer patronii în pandemie

Patronii cel mai mult, dar nu oferă mai mult. Salariile se menţin la un nivel similar cu perioada anterioară declanşării pandemiei. Comparativ cu perioada anterioară Covid-19, pentru 44,5% dintre companii contează acum mai ales flexibilitatea celor din echipă privind responsabilităţile pe care le au, în timp ce 36% dintre angajatori se aşteaptă la o adaptabilitate mai mare a acestora la schimbările prin care trece compania.

De altfel, 40% dintre companiile respondente la sondajul BestJobs spun că păstrează echipa intactă în perioada următoare, în timp ce 27% vorbesc despre restrângere de activitate şi disponibilizări de până la maxim 10% din personal.

În ceea ce priveşte evoluţia numărul de angajaţi din martie, de când a început criza Covid-19, şi până în prezent, aproape două treimi dintre companiile sondate (64%) spun că şi-au menţinut acelaşi număr de angajaţi sau chiar au mărit echipa (18%) pe fondul creşterii anumitor activităţi din companie. În rândul candidaţilor pentru poziţii noi, principalele abilităţi şi competenţe pe care companiile le caută şi pe care pun mai mult accent sunt adaptarea la contextul actual al pieţei muncii şi al companiei (64,54%), uşurinţa în a se integra mai rapid în echipă, în contextul limitării interacţiunii sociale (53%), flexibilitate în ceea ce priveşte locul de desfăşurare al activităţii, de la sediul companiei sau de acasă (31%), dar şi abilităţi antreprenoriale (28%) sau competenţe noi (21%).

Interviurile de angajare se desfăşoară şi ele preponderent online (70%), iar în acest context angajatorii români observă că interesul candidaţilor a crescut, fiind înregistrate cu până la 48% mai multe aplicări la joburi, faţă de perioada ianuarie-martie.

Salariile se menţin la un nivel similar cu perioada anterioară declanşării pandemiei și, mai mult de atât, mai bine de jumătate dintre companii spun că nu vor adăuga noi beneficii extrasalariale în această perioadă, în timp ce 12% dintre respondenţi oferă salariaţilor noi beneficii, precum şedinţe de coaching pentru dezvoltarea personală şi profesională.

Sondajul a fost efectuat în perioada 01-22 octombrie 2020, pe un eşantion de 220 companii mici, medii şi mari din România.

Citește și: