Dacă creierul tău funcționează așa, poți să scapi ușor de depresie

Dacă creierul tău funcționează așa, poți să scapi ușor de depresie

Experimentarea suferinței provocate de depresie este diferită de la caz la caz și, de aceea, tratamentele sunt și ele diferite. Acum, oamenii de știință arată că persoanele cu anumite semnale cerebrale sunt mai susceptibile să beneficieze de un tratament de bază și eficient: sportul în aer liber.

Într-un studiu care a cuprins 66 de adulți cu o simptome majore de depresie, cercetătorii au descoperit că opt săptămâni de exerciții moderate în aer liber sunt suficiente pentru a atenua simptomele cu aproximativ 55%.

Între timp, stretching-ul de intensitate scăzută poate reduce simptomele cu 31% în aceeași perioadă de timp.

Este important de remarcat faptul că oamenii de știință au găsit și un biomarcator care ar putea prezice motivul pentru care exercițiul părea să funcționeze pentru acești pacienți.

Dacă pacienții cu simptome grave de depresie, aveau niveluri crescute de procesare a recompenselor, tratamentul prin sport în aer liber producea efecte vizibile.

Brandon Alderman, principalul autor al studiului și profesor asociat la Universitatea Rutgers, a declarat pentru Inverse că de obicei, oamenii cu un nivel scăzut de procesare a recompenselor văd îmbunătățiri mai mari după expunerea la tratamente tradiționale, cum ar fi terapia sau medicamentele.

Acest studiu sugerează că persoanele care beneficiază cel mai mult de tratamentul prin mișcare sunt aceleași care vor beneficia mai puțin de tratamente tradiționale. Acești pacienți au niveluri mai ridicate de procesare a recompenselor.

Cum se măsoară nivelul de procesare a recompenselor?

Înainte de a atribui un plan de exercițiu, echipa de studiu a măsurat modul în care cei 66 de participanți au procesat recompense.

Pacienții au jucat un joc de ghicit la care puteau să pierzi sau să câștigi bani prin selectarea unei uși la întâmplare. Cercetătorii au măsurat activitatea corespunzătoare din creier folosind o electroencefalogramă. (EEG).

electroencefalogramă-depresie

La sfârșitul celor opt săptămâni, rezultatele sugerau că cei care au avut o procesare de mare randament au fost cu 45% mai susceptibili să răspundă la tratamentul pentru depresie.

Din păcate, momentan nu este posibilă predicția în ceea ce privește modul în care sistemul de recompensă al unui om funcționează. Există unele speculații că în viitor ar putea fi utilizate chestionare pentru a determina acest lucru.

Rezultatele obținute cu ajutorul EEG sunt doar preliminare, avertizează autorii studiului. Totuși, instrumentele de utilizare a procesului de recompensare ca marcator biologic există deja. Măsurarea EEG utilizată în studiul său este „utilizată deja pe scară largă în practica medicală”, declară Alderman.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: