Descoperirea care ne-ar putea vindeca de cea mai grea boală a secolului

Descoperirea care ne-ar putea vindeca de cea mai grea boală a secolului
Sursa foto: Talkspace.com

Mulți spun că depresia este boala secolului XXI. Oamenii de știință au tratat cu succes depresia într-un studiu care folosea șoareci.

Zeci de milioane de oameni sunt dependenți de tratamentele care ajută la ameliorarea anxietății și depresiei. Este îngrijorător că depresia este în creștere, în special în rândul adolescenților. Numai în Statele Unite, din 2005 până în 2015, ratele de depresie au crescut în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

Cum tot mai mulți oameni suferă de astfel de tulburări psihice, cercetătorii se chinuie să găsească alternative pentru tratamentele care dau dependență.

O echipă de la Children’s Hospital of Philadelphia (CHOP) a folosit stimularea anumitor circuite cerebrale, care a dus la ameliorarea depresiei la animale. Studiul a fost publicat în Nature Medicine și reprezintă o posibilă soluție pentru această boală psihică.

Neurobiologul Amelia J Eisch spune că anumiți oameni de știință cred că depresia e cauzată de funcționarea defectuoasă în circuitele cerebrale. „Noi considerăm că «reglarea» unui anumit circuit poate duce la găsirea unui tratament specific”, a declarat aceasta.

Deoarece studiile realizate în zona hipocampului uman au fost dezastruoase, cercetătorii s-au gândit să exploreze zona de deasupra acestuia (numită Ent) . Studiul a fost realizat cu ajutorul șoarecilor de laborator.

Oamenii de știință sunt deja familiarizați cu faptul că stimularea acestei zone ajută la îmbunătățirea memoriei. Însă acest studiu s-a axat pe modul în care este afectată starea și reacțiile șoarecilor. Cercetătorii au analizat cum animalele se comportă sub presiunea stresului. Astfel, au aflat că în acea zonă există o proteină care crește în timpul stresului și blochează semnalele.

Pentru a testa această legătură, echipa a făcut două tabere – jumătate din șoareci erau modificați genetic astfel încât să nu producă această proteină. Într-unul din teste, șoarecii au fost forțați să înoate. Cei modificați genetic au înotat mai mult față de cei normali, care au abandonat mult mai repede.

În cel de-al doilea test, cercetătorii au hrănit animalele de laborator. Acolo, șoarecii mai puțin anxioși s-au apropiat mai repede de bolul cu mâncare. „Stimularea acestei zone a creierului poate duce la găsirea unui nou tratament anti-depresie”, spun autorii studiului. În plus, Amelia J Eisch a declarat că este extrem de important să găsim alternative pentru tratarea depresiei, în special pe acelea care provoacă cât mai puține efecte secundare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: