18 mart. 2020 | 16:37

Cum vrea NASA să facă un șantier pe Lună și de ce are nevoie și de ajutor

TEHNOLOGIE
Cum vrea NASA să facă un șantier pe Lună și de ce are nevoie și de ajutor

NASA are planuri mari de viitor. Vrea să facă un șantier pe Lună, dar are nevoie și de ajutor pentru acest lucru.

NASA are planuri mari pentru explorarea suprafeței de pe Lună. A creat, în acest sens, un robot care poartă numele de RASSOR. De menționat că e vorba de un prototip și în această perioadă se fac teste inclusiv pe partea de hardware. Practic, cei de la NASA vor să trimită acest robot pe Lună pentru a săpa în suprafața de acolo și pentru a aduna materialele găsite.

Numai că are nevoie de ajutor.

Cere proiecte 3D de la oameni cu idei legate de cum va arăta acest utilaj.

NASA vrea să facă șantier pe Lună

Robotul de la NASA  va fi trimis pe Lună și este proiectat să sape la suprafață. Robotul folosește un soi de tambur pentru a aduna material de suprafață lunară pe care să-l transporte în noi locații, dar NASA nu a decis un design pentru tambur.

Agenția spațială acceptă propuneri de modele 3D, pentru ca acest instrument de săpat să fie cât mai eficient.

NASA caută să aibă tehnologia bine pusă la punct și a făcut deja o mulțime de progrese în direcția asta. Printre ele se numără construirea RASSOR (Regolith Advanced Surface Systems Operations Robot) și testarea diferitelor versiuni ale hardware-ului său.

De ce este atât de complicat pentru NASA să găsească o soluție în acest sens? Ei bine, pentru că, din cauza gravitației scăzute, colectarea materialului de la suprafață este dificilă. E nevoie de un robot suficient de greu pentru a avea tracțiune și pentru a putea săpa în condiții similare celor de pe Pământ.

Dar trebuie, în același timp, să fie și extrem de ușor de trimis în spațiu.

„Cu RASSOR, nu ne mai bazăm pe tracțiune sau pe greutatea robotului. Este posibil să excavam pe Lună sau pe Marte cu un robot foarte ușor. RASSOR trebuie să fie bun și la săpat și la cărat, de aceea dorim să îmbunătățim proiectarea”, susțin reprezentanții NASA.