Cum va junge vaccinul anti-coronavirus la tine: cât de pregătiți sunt transportatorii români

Cum va junge vaccinul anti-coronavirus la tine: cât de pregătiți sunt transportatorii români

Vaccinul împotriva coronavirus este foarte aproape de distribuția pe meleaguri mioritice, cu condiția ca problemele de logistică să fie remediate.

În momentul în care au început să circule online primele informații legate de vaccinurile împotriva Covid-19, s-a insistat destul de mult asupra condițiilor de transport. Practic, vaccinul Pfizer/BioNtech nu este viabil decât dacă este ținut constant la -70 de grade Celsius. Vaccinul Moderna este mai flexibil, dar și acela trebuie transportat și găzduit la -20 de grade Celsius.

Dacă acele valori extreme ți se par ciudate sau imposibil de asigurat în România, se pare că te înșeli. Informația pe marginea acestui subiect vine de la Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România. Aceștia sunt optimiști că vor putea asigura fără probleme condițiile specifice menționate mai sus.

”Companiile românești specializate în logistica și transportul produselor din sectorul farmaceutic și de sănătate din Romania operează camioane frigorifice cu temperatură controlată dotate cu tehnologii de ultimă generație, la standarde înalte de calitate și profesionalism, care pot transporta în condiții de maximă siguranță vaccinurile anti-Covid 19, la temperaturile specificate de producător de până la minus 80 de grade Celsius, obținute cu gheață carbonică în jurul dozelor de la plecare.”, a menționat Roxana Ilie, responsabil reprezentare și informare în cadrul UNTRR.

În consecință, deși scenariul pare unul neobișnuit, Roxana Ilie atrage atenția asupra faptului că practica transportului la temperaturi foarte scăzute este foarte comună. De exemplu, camioanele cu pâine congelată sunt monitorizate atunci când sunt transportate la retaileri. În plus, la transporturile alimentare obișnuite există diagrame cu temperaturile menținute, iar la abateri de două grade pentru două ore, clienții pot refuza pentru primirea mărfurilor

„În cazul distribuției vaccinului anti-Covid 19, subliniem importanța menținerii temperaturii pe tot lanțul frigorific și asigurarea conectivității fiabile a datelor între părțile interesate din diferite moduri de transport – în special aerian/rutier – pentru a asigura vizibilitatea completă a datelor în cadrul lanțului de distribuție”, mai spune Roxana Ilie.

În final, transportul se pare că va fi cea mai mică problemă. Mult mai problematică va fi reticența oamenilor la vaccinare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI