Cum pot fi ținuți minorii departe de conținutul pentru adulți de pe internet

Cum pot fi ținuți minorii departe de conținutul pentru adulți de pe internet
Sursa foto: Glenn Carstens-Peters / Unsplash

În Germania, autoritățile încearcă să forțeze furnizorii de servicii de internet să blocheze site-urile majore cu conținut pornografic care nu implementează sisteme de verificare a vârstei.

Potrivit Motherboard, autoritățile de reglementare germane – într-un efort condus de directorul Autorității de presă de stat (LMA) din statul german Renania de Nord-Westfalia, Tobias Schmid –sunt în curs de a forța telecomunicațiile precum Vodafone și Deutsche Telekom să impună blocaje DNS împotriva site-urilor precum Pornhub și YouPorn.

Sistemul DNS este în esență un fel de agendă telefonică a internetului, traducând numele domeniilor în adrese IP, astfel încât utilizatorii să poată naviga pe web. Blocarea DNS a unui site ar împiedica utilizatorii de internet să introducă numele site-ului într-un browser web și să ajungă imediat la pagină.

Sistemul nu este tocmai infailibil sau rezistent la adolescenți

Ar fi de-a dreptul simplu ca tinerii germani să se sustragă de la aceste blocuri folosind un furnizor DNS alternativ sau descărcând pur și simplu un plugin pentru browser.

De asemenea, ar putea folosi o rețea privată virtuală (un VPN), care creează o punte criptată de pe dispozitivul unui utilizator către un server în altă parte, ceea ce ar permite să accesezi un site dintr-o altă țară. Sau pot pur și simplu să introducă adresa IP în browserul lor și să ajungă la orice site fără a fi nevoie să treacă prin DNS.

Potrivit Motherboard, autoritățile de reglementare germane vizează, de asemenea, doar câteva dintre cele mai mari site-uri de pe web, ceea ce înseamnă că oricine ar putea naviga pur și simplu către un site mai puțin cunoscut, fără a întâmpina probleme.

Preocuparea majoră a autorităților este legată de faptul că copiii învață “practicile sexuale anormale”, așa că vor ca acest tip de conținut să nu poată fi găsit pe zeci de mii de site-uri web.

O situație similară a avut loc și în Marea Britanie, unde defectele evidente ale sistemului au inclus lipsa totală a unui cadru pentru verificarea vârstelor utilizatorilor – cu propuneri, inclusiv verificarea vârstelor cu mesaje text, necesitatea confirmării cardului de credit, monitorizarea fluxurilor de pe rețelele sociale și chiar delegarea angajaților oficiilor poștale sarcina de a emite coduri de identificare unice care permit înregistrarea pe site-uri web.

Într-o carte albă, autoritățile de reglementare din Marea Britanie au recunoscut ulterior că planul ar putea duce la un “mediu de reglementare fragmentat”. Consiliul britanic de clasificare a filmelor, care a fost însărcinat cu aplicarea planului, a recunoscut mai mult sau mai puțin că este total neputincios să împiedice adolescenții să acceseze site-urile.

“Protejarea minorilor de conținutul pentru adulți găsit online este o idee pozitivă. Și unul pe care toată lumea ar trebui să îl ia în considerare”, a declarat Alex Hawkins, vicepreședintele xHamsters. Dar ceea ce se întâmplă aici este, în schimb, o încercare de a cenzura câțiva dintre jucătorii mari ai industriei filmelor pentru adulți, lăsând nesupravegheate sute de site-uri web mai mici. Ni s-a solicitat selectiv să restricționăm accesul prin implementarea unui sistem de verificare a vârstei. În acest caz, utilizatorii ar alege pur și simplu un alt site web gratuit, care nu face obiectul AV”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: