16 apr. 2017 | 12:15

Șapte mituri despre VPN și adevărul din spatele acestora

FEATURE
Șapte mituri despre VPN și adevărul din spatele acestora

Folosirea unui VPN este un concept asociat cu multe teorii apărute ”din auzite”, dar adevărul despre această tehnologie este ușor diferit față de ce ți se spune.

VPN sau Virtual Private Network este o tehnologie prin intermediul căreia te poți conecta la un server care să intermedieze conectarea ta la internet. Astfel, îți poți masca identitatea reală. Există o mulțime de mituri legate de aceste funcții, iar pe cele mai importante șapte le puteți găsi explicate, mai jos.

Nu am nimic de ascuns, nu am nevoie de un VPN

Cel mai răspândit mit este acela că nu ai nevoie de o astfel de conexiune dacă nu ai nimic de ascuns sau dacă nu faci nimic ilegal. Trebuie să știi, însă, că un VPN face mai mult decât să te scape de restricții geografice sau să-ți schimbe adresa IP.

Dacă ții la confidențialitate și vrei să-ți criptezi canalele de comunicare, atunci ai nevoie de un serviciu bun pentru asta. Firește, astfel de servicii sunt plătite, dar costurile sunt mici în comparație cu beneficiile de care poți avea parte.

VPN-ul îți încetinește conexiunea la internet

Majoritatea oamenilor se feresc de această tehnologie deoarece cred că le va încetini conexiunea la internet. În unele cazuri, este adevărat, dar generalizarea este cea care construiește mitul. Viteza medie a unei astfel de conexiuni depinde în primul rând de viteza pe care o ai în mod normal.

Într-adevăr, serviciile gratuite de VPN îți oferă viteze groaznice de încărcare a paginilor, tocmai de aceea sunt recomandate serviciile plătite, care oferă mult mai multă calitate. De asemenea, este important să te documentezi și cu privire la locația unde sunt găzduite serverele: cu cât sunt mai departe de tine, cu atât vei avea o viteză de acces mai mică.

Dacă folosesc un VPN, pot să fac orice pe internet

Folosirea unui astfel de serviciu nu este o garanție că poți face orice vrei pe net. Nu vei fi ferit de atacuri de tip malware, de tentative de phishing sau chiar de hacking. Astfel, un VPN trebuie folosit doar alături de alte metode de securitate, cum ar fi un antivirus.

Toate VPN-urile sunt la fel

La fel ca orice alt serviciu, unele dintre acestea sunt mai bune decât celelalte. Unele oferă modalități de criptare mai avansate decât altele, spre exemplu. Trebuie să te uiți la protocoalele pe care le oferă serviciul de care ești interesat (PPTP sau OpenVPN, de exemplu) și să te ferești pe cât se poate de PPTP, care este un protocol destul de vechi.

De asemenea, un alt factor pe care trebuie să îl iei în considerare este dacă providerul acestui serviciu salvează sau nu logurile cu sesiunile de browsing. Private Internet Acces, linkuit ceva mai sus, este unul dintre serviciile recomandate care nu salvează astfel de informații.

Un VPN gratuit este suficient

Când vine vorba de securitatea informatică, o zicală comună este următoarea: dacă folosești ceva gratuit, atunci tu ești produsul vândut. Acest caz este valabil și în cazul VPN-urilor. Un serviciu gratuit îți poate ascunde IP-ul, dar îți poate impune restricții la lățimea de bandă sau la viteza de acces pe internet. În plus, providerii de servicii gratuite ți-ar putea înregistra diverse informații.

Un proxy și Tor sunt de ajuns, nu am nevoie și de un VPN

Cea mai bună combinație pe care să o faci, dacă ai de ales între cele trei, este de browser Tor alături de un VPN. Asta se întâmplă deoarece Tor are propriile limitări pe care le acoperă un astfel de serviciu. În plus, acesta este și superior unui proxy, care nu îți criptează datele trimise pe internet, scrie fossbytes.com.

VPN-ul este doar pentru utilizatori avansați

Într-adevăr, configurarea unui astfel de punct de acces nu este cea mai ușoară sarcină, dar nu este nici una foarte dificilă. În plus, majoritatea providerilor de servicii plătite de acest fel îți oferă și ghiduri complete de configurare. De asemenea, poți găsi și pe internet astfel de tutoriale care să te ajute.

Așadar, dacă ai privit cu reticență VPN-urile, dar dacă ai vrea să te bucuri de un grad sporit de securitate pe internet, ar trebui să iei în considerare aceste mituri demontate și să înțelegi că te poți baza cu încredere pe astfel de servicii.