Cum se transmite coronavirus: cele mai comune mijloace de infectare cu Covid-19

Cum se transmite coronavirus: cele mai comune mijloace de infectare cu Covid-19

În fiecare săptămână, apar noi informații despre modul de transmitere și manifestare al noului coronavirus. Lista de mai jos cuprinde cele mai comune moduri de contractare ale noului Covid-19.

De la începutul pandemiei și până în prezent, câteva lucruri au rămas neschimbate în ceea ce privește noul coronavirus. În continuare știm că cel mai comun mod de transmitere ține de picăturile respiratorii. Contactul cu mâinile infectate este de asemenea periculor, la fel și norii de particule virale sau aerosoli în spații închise, slab ventilate. Dacă te-ai îmbolnăvit cu SARS-CoV-2 și nu ești sigur de unde ai luat boala, probabil că ai neglijat unul dintre aspectele de mai sus.

Ca referință, în lumea reală, din momentul în care ai ieșit afară și a început să interacționezi cu diverși oameni, este important de reținut că virusul poate supraviețui chiar și 9 ore pe piele, comparativ cu gripa care rezistă 1,5 ore. Dacă folosești un dezinfectant cu alcool, ar fi ideal să te freci pe mâini timp de 15 secunde pentru neutralizarea virusului. Pe ecranul telefonului, dacă nu ți-ai făcut un obicei din a-l dezinfecta, rezistă până la 28 de zile, conform AFP.

Cum se transmite noul coronavirus în aer liber și spațiu închis

riscuri infectare covid 19 coronavirus
Evitați contactul cu alte persoane, dacă acestea nu poartă mască de protecție

Primul mod de transmitere a coronavirusului identificat este cel al picăturilor de salivă expulzate de o persoană infectată în timp ce tuşeşte sau strănută, dar şi atunci când cântă sau vorbeşte. Pentru a te proteja în astfel de situații, ar fi bine să stai la un metru, un metru și jumătate de interlocutor.

În astfel de situații este relevant ca două persoane care interacționează să poarte masca. Partea bună este că respectivele picături sunt relativ grele și nu rămân suspendate în aer.

În ceea ce privește găzduirea virusului pe diverse suprafețe, au apărut multe informații în mediul online. Virusul se poate ataşa, de asemenea, de o suprafaţă contaminată cu picături, precum mâini, şerveţele, ochelari, robinete, clanţe, butoane de lift, balustrade şi altele. Riscul de contaminare apare dacă după intrarea în contact cu acestea este atinsă faţa.

Totuşi, ”nu înseamnă că această cantitate de virus ar putea infecta pe cineva”, a declarat Trevor Drew, directorul Centrului australian pentru prevenirea bolilor la postul naţional ABC. Mesajul principal rămâne acela că ”persoanele infectate sunt mult mai contagioase decât suprafeţele”. ”Cu toate acestea, poate explica de ce, chiar şi atunci când nu mai există oameni contagioşi, se întâmplă ca (epidemia) să revină, chiar dacă ţara este considerată lipsită de virusuri”, a adăugat cercetătorul.

Ultimul mod de transmitere a noului coronavirus ține de aerosoli. În spaţiile închise, slab ventilate, aerosolii, nori de picături microscopice de particule virale care sunt eliberate doar prin respiraţie, pot parcurge distanţe mai mari şi pot ateriza direct pe faţa altor persoane într-un perimetru de aproximativ doi metri. Se estimează că aceşti nori invizibili rămân suspendaţi în aer minute sau chiar ore, în funcţie de ventilaţie.

”Nu este nimic nou sub soare când vine vorba de recomandări. Există trei moduri de transmisie: picături, aerosoli şi manual, fără a se cunoaşte cota relativă a fiecăruia. Aşadar, trebuie să continuăm toate gesturile de barare şi să deschidem ferestrele”, a rezumat pentru AFP profesorul Arnaud Fontanet, epidemiolog la Institutul Pasteur, după publicarea recentă a constatărilor cercetărilor japoneze şi australiene.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: