Vaccinarea în masă împotriva coronavirus, programată în Moscova: când începe imunizarea

Vaccinarea în masă împotriva coronavirus, programată în Moscova: când începe imunizarea

La mai puțin de 24 de ore după ce Trăian Băsescu punea presiuni pe președintele Klaus Iohannis să solicite vaccinul rușilor împotriva Covid-19, Kremlinul vine cu un anunț important.

În timp ce întreaga planetă visează la un vaccin împotriva noului coronavirus, rușii se pare că sunt gata pentru imunizare în masă. Deși vaccinul dezvoltat la Moscova este unul destul de controversat din lipsa transparenței legată de procesul de testare, tocmai moscoviții vor fi primii beneficiari.

Capitala şi cel mai mare oraş al Rusiei, Moscova, care a înregistrat cea mai mare rată de infectare cu noul coronavirus din ţară, va începe vaccinarea în masă a rezidenţilor săi împotriva pandemiei de COVID-19. Totul se va petrece pe parcursul următoarelor două luni, a anunţat luni primarul Serghei Sobianin, citat de DPA, scrie Agerpres.

Ca referință, Rusia se află într-o situație foarte gravă când vine vorba de pandemie. Țara lui Putin este pe locul patru la nivel mondial din prisma numărului de persoane infectate cu Covid-19, cu peste 1,4 milioane de persoane. În același timp, se pare că va fi prima țară care va introduce un vaccin împotriva Covid-19 spre a fi aprobat pentru imunizare în masă.

Contrar controverselor, oficialii ruși din domeniul sănătății au susținut cu fermitate vaccinul. „Vom începe vaccinarea în masă a populaţiei în decembrie-ianuarie”, a declarat Sobianin într-un mesaj publicat pe site-ul său. În ceea ce privește situația de la momentul de față din Moscova, aproximativ 10.000 de persoane sunt infectat cu Covid-19 pe teritoriul capitalei rusești, iar 1000 dintre ei sunt conectați la ventilatoare.

„Este o cifră mare”, a apreciat primarul moscovit. El a avertizat însă că o revenire la măsurile de carantină, care au devastat economia rusă la începutul acestui an, ar fi „inacceptabilă şi imposibilă”. „Strategia optimă este de a găsi o cale de mijloc între închiderea oraşului şi abandonarea completă a restricţiilor”, a adăugat el.

Tot primarul Moscovei a insistat asupra faptului că, săptămâna trecută, au existat „semne că răspândirea infecţiei este adusă sub control”. Ca argument pentru estimarea sa, oficialul a menționat că numărul persoanelor care au folosit transportul public a scăzut cu 40%, o dovadă a faptului că din ce în ce mai mulți oameni lucrează de acasă. În plus, persoanele în vârstă şi cu risc de îmbolnăvire cu noul coronavirus au fost sfătuite să evite deplasările.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: