14 feb. 2020 | 14:46

Hartă explicativă: Cum s-a răspândit coronavirusul din China în restul lumii

ACTUALITATE
Hartă explicativă: Cum s-a răspândit coronavirusul din China în restul lumii

Epidemia de coronavirus a început în orașul chinez Wuhan, dar a ajuns destul de rapid și în multe alte state, de pe mai multe continente.

Cele mai recente date de la Johns Hopkins University’s (JHU) Center for Systems Science and Engineering arată că numărul de morți din cauza virusului a depășit 1.300. Două persoane au murit în Filipine și în Japonia, iar în rest, toate decesele au avut loc în China.

Totuși, virusul s-a răspândit în foarte multe locuri din lume. Pe baza unor date din mai multe surse oficiale (Organizația Mondială a Sănătății, JHU etc.), publicația The Guardian îți arată în ordine cronologică, pe hartă, cum și în ce țări s-a răspândit epidemia de coronavirus.

Cele mai multe cazuri sunt, evident, în China. Numai că virusul a ajuns deja în alte 29 de țări, printre care și mai multe din Europa. Noua formă de virus apărută în China, cu denumirea comună de „coronavirus”, a fost denumită, în mod oficial, Covid-19.

Cum s-a răspândit epidemia de coronavirus în lume

7 ianuarie: China

China 7 ianuarie coronavirus

21 ianuarie: Japonia, Taiwan, Thailanda, Statele Unite ale Americii

22 ianurie: Macao (regiune din China), Coreea de Nord

coronavirus

23 ianuarie: Hong Kong, Singapore, Vietnam

24 ianuarie: Franța

coronavirus

25 ianuarie: Malaezia, Nepal

26 ianuarie: Australia, Canada

coronavirus

27 ianuarie: Cambodgia, Germania, Sri Lanka

29 ianuarie: Finlanda, Emiratele Unite Arabe

30 ianuarie: India, Filipine

31 ianuarie: Italia, Rusia, Suedia, Marea Britanie

1 februarie: Spania

coronavirus

4 februarie: Belgia

coronavirus

Pe teritoriul României nu există niciun caz confirmat de coronavirus. Totuși, un român de pe nava de croazieră aflată în carantină în Japonia a fost infectat cu virusul. Acesta face parte din echipaj și a fost deja debarcat și dus la spital. Un pachebot, la bordul căruia sunt alţi 17 români de pe vas, a fost primit de Cambodgia după ce a fost refuzat de cinci state.

Din cauza coronavirusului din China, Organizația Mondială a Sănătății a decretat stare de urgență la nivel mondial. Potrivit OMS, situația ar putea deveni critică în momentul în care coronavirusul ar ajunge într-o țară cu un sistem medical incapabil să-i facă față.