Cum previi panica vizavi de coronavirus: sursele oficiale de unde trebuie să te informezi

Cum previi panica vizavi de coronavirus: sursele oficiale de unde trebuie să te informezi

În cazul în care ți-ai pierdut orice fărâmă de încredere în știrile pe care le citești pe internet despre coronavirus, autoritățile au făcut publică o listă cu site-urile de unde trebuie să te informezi pe acest subiect.

Luni seară, în cadrul unei conferințe de presă comune a Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne, s-a înaintat ideea unor surse de informare oficiale pe marginea coronavirus. În aproximativ 24 de ore, acele surse au ajuns online.

În contextul în care există o explozie de știri false pe marginea acestui subiect, multe dintre ele distribuite pe Facebook de pe site-uri care au apărut cu o zi înainte, gestul oficialilor români este unul de apreciat. Mai rămâne ca aceste site-uri să fie promovate suficient de intens încât să ajungă la persoanele vârstnice și la toți ceilalți care sunt mai vulnerabili la dezinformare.

„Știri false au apărut de câteva zile. De oriunde citesc informația, să o verifice pe site-urile speciale, în niciun caz să nu creadă toate informațiile care nu sunt verificate. Alții poate au un scop în ce fac. Până nu apare într-un site oficial, înseamnă că informația nu e verificată, nu e veridică”, a afirmat Raed Arafat, șeful DSU.

Un avertisment similar și o încurajare la calm a venit și din partea lui Marcel Vela, ministrul de Internet. „Eu fac un apel la dvs. ca să tratați cu responsabilitate, indiferent de publicație, ca să nu răspândim zvonuri care nu sunt reale. De aceea vom constitui un grup de lucru mâine. Actul de responsabilitate nu e doar al instituțiilor, este și al jurnaliștilor. Trăim toți în România și toți putem scăpa de coronavirus sau putem să avem probleme, indiferent dacă suntem politicieni sau dacă ne ocupăm de un alt obiect de activitate”, a spus Vela.

Trecând însă peste informațiile de fond, acestea sunt surse principale de informare despre coronavirus. Toate datele publicate aici sunt verificate și nu lasă loc de speculații. Acestea sunt informații oficiale.

Ministerul Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății

Ministerul Afacerilor Interne