Un nou tip de baterie poate stoca de trei ori mai multă energie decât modelele clasice

Un nou tip de baterie poate stoca de trei ori mai multă energie decât modelele clasice

Cercetătorii au reușit să creeze un nou tip de baterie care ar putea transforma piața mașinilor electrice, datorită energiei stocate.

Studiul a fost publicat luna aceasta în jurnalul Nano, al American Chemical Society, și a fost efectuat de către cercetători de la Rice University. Aceștia afirmă că au creat o baterie litiu-metal care aduce capacitatea de stocare aproape de limita maximă teoretică a materialului. Astfel, capacitatea bateriilor de acest fel ar putea fi de trei ori mai mare decât cea a bateriilor obișnuite litiu-ion, pe care le folosim pentru telefoane, laptopuri și chiar mașini electrice.

Cercetarea a pornit de la eșecul Note 7,  iar oamenii de știință au creat un nou tip de electrod, bazat pe materialul-minune grafit.

Până acum, cercetătorii credeau că placarea electrodului cu litiu ar fi cea mai eficientă metodă de design pentru baterii, dar procesul de placare duce la structuri nedorite pe suprafața stratului care acoperă electrodul, arată inverse.com. Este vorba de dendrite, care au apărut și în bateriile de pe Note 7, acestea conducând la exploziile telefoanelor.

Bateria prototip nu are de-a face cu dendrite, deoarece electrodul este compus dintr-o fâșie de grafen. Acesta are o mulțime de nanotuburi de carbon atașate de grafen, iar materialul rezultant oferă o suprafață uriașă pe care litiul se poate atașa, cum se vede și în simularea de mai jos.

nanotuburi baterie capacitate

Realist vorbind, cercetătorii estimează că bateria ar putea avea o capacitate de 3350mAh per gram, ceea ce reprezintă de trei ori mai mult decât capacitatea bateriilor clasice. Cea mai mare întrebare legată de această nouă tehnologie este dacă aceste ”păduri” de nanotuburi pot fi produse în masă la un preț rezonabil.

Dacă lucrurile merg bine și pe partea de costuri, aceste baterii ar putea transforma mașinile electrice, scăpându-i pe șoferi de grija autonomiei și de gândurile de tipul ”voi ajunge la următoarea stație de încărcare?”