21 iun. 2020 | 10:26

Cum îți dai seama că ai ”o problemă” și începi să stai mai puțin pe Facebook

FEATURE
Cum îți dai seama că ai ”o problemă” și începi să stai mai puțin pe Facebook

Dependența de Facebook, ca de orice altă rețea de socializare, este incredibil de ușor de ignorat. Când începi însă să asociezi niște cifre clare timpului pe care îl pierzi în fiecare zi într-un scroll infinit, s-ar putea să-ți dai seama că ai o problemă.

În 1939, a apărut în Statele Unite ale Americii o carte dedicată alcoolicilor anonimi, menită să te ajute să scapi de acest viciu foarte periculos. Pentru prima oară, în același volum, pentru a simplifica recuperarea, întregul proces a fost împărțit în 12 pași. Între timp, programul în 12 pași a devenit un standard în industrie pentru a scăpa de o varietate foarte mare de dependențe, vicii și alte probleme comportamentale greu de controlat.

Dincolo de similaritățile dintre dependențe, în momentul în care nu poți să stai o oră fără să faci scroll câteva minute pe Facebook, s-ar putea să suferi de o problemă. Spre deosebire de alcool sau droguri însă, efectele dependenței de rețele de socializare nu sunt evidente într-un timp la fel de scurt. Ele există cu siguranță și au fost deja certificate medical, ca fiind unele dintre afecțiunile psihice cele mai periculoase ale secolului 21, mai ales printre adolescenți.

Nu contează că viața ilustrată sau imortalizată în online este departe de cea reală, iar acele bucurii ”bucurii” pe care le vezi în online sunt departe de a fi constante. În cazul în care ai cele mai vagi simptome de depresie, Facebook-ul ”te ajută” să devii teribil de trist, dezamăgit de viața ta și cât se poate de depresiv.

Dependența de like-uri este doar o parte infimă a problemei, că postezi ceva și după aceea intri la fiecare 5-10 minute să vezi cine ți-a mai dat like, este aproape uman. Nu este sănătos, în schimb, să-ți ridici întrebări despre toate valorile tale în viață doar pentru că un amic din copilărie, cu care nu ai mai ținut legătura, merge în vacanță de cinci ori pe an. Sau, cel puțin, asta se vede pe Facebook.

Cum știi că Facebook a devenit un viciu pentru tine

Facebook timp online

Cât timp stai pe Facebook, în statistici

Făceam mai sus referire la faptul că există un proces format din 12 pași pentru a scăpa de orice viciu sau formă de dependență. Primul pas este conștientizarea problemei. Nu ai cum să remediezi o afecțiune psihologică dacă nu îți dai seama că există. Din fericire, în ultimii ani, cei de la Facebook au făcut mai mulți pași să te ajute în acest sens.

Nu contează dacă au făcut-o din cauza unor presiuni externe și că acele informații sunt ascunse undeva în setările aplicației de mobil. Important este că există, iar dacă vezi cât timp stai pe Facebook în fiecare zi , s-ar putea să te sperii și să vrei să reduci acea cantitate de timp sau, mai bine, să renunți complet, cel puțin pentru o perioadă.

După cum se poate vedea în capturile de mai sus, Facebook îți pune la dispoziție o serie stufoasă de instrumente pentru a-ți conștientiza problema și pentru a-i limita efectele. Din păcate, prea puțin utilizatori știu unde se găsesc acele date. Din interfața principală de Facebook, apasă în colțul din dreapta jos pe cele trei liniuțe. Din noua fereastră, fă un tap pe Setări și confidențialitate, după care accesează ”Timpul petrecut pe Facebook”.

Imediat, vei vedea un mesaj cu textul Bine ai venit, urmat de numele tău. Mai jos, ai patru secțiuni pe care le poți accesa. Prima și cea mai importantă este Vezi timpul. Fă un tap acolo și vei fi întâmpinat de niște grafice cât se poate de clare, defalcate pe zile. În cazul meu, după cum se poate mai sus, se pare că stau semnificativ mai mult pe Facebook decât în mijlocul săptămânii. Faci un swipe spre stânga peste grafic și ai parte de un al doilea grafic, care împarte acele minute în perioade de zi și noapte. Al treilea grafic îți arată de câte ori intri în medie pe Facebook în fiecare zi, valoarea mea de 24 m-a crispat un pic.

Eu am avut o medie săptămâna trecută de 32 de minute pe zi petrecute pe Facebook. Valoarea nu este extremă, având în vedere că majoritatea serialelor sunt mai lungi decât atât. Când ajungi însă la o oră sau chiar mai multe, ar fi bine să iei câteva măsuri pentru a remediat situația și pentru a recâștiga timpul pierdut. Din fericire, compania americană, în aceeași aplicație, îți pune la dispoziție câteva instrumente și în acest sens.

Cum faci să stai mai puțin pe Facebook și mai mult în lumea reală

Facebook timp notificari

Opțiuni să te lași de Facebook sau să micșorezi timpul online

În același meniu intitulat Timpul petrecut pe Facebook, ascuns în spatele celor trei liniuțe din dreapta jos din aplicația de mobil, mai există trei butoane pe lângă Vezi timpul. Dacă faci un tap pe Gestionează timpul, poți alege să pui pe silențios aplicația Facebook, să nu te mai streseze cu notificări.

În mod autentic, dacă primești mai puține notificări de la Facebook, este mai improbabil să intri de la fel de multe ori in-app. Mai mult decât atât, notificările de pe timpul nopții s-ar putea să-ți strice somnul și ar fi păcate să rămână active. Ca referință, aceste modificări legate de Modul silențios nu se aplică la Messenger. Dacă cineva te sună la 3 dimineața, iar telefonul tău nu este pe silențios sau ”Nu deranjați”, va suna în continuare.

La secțiunea Gestionează timpul, ai două opțiuni la care poți apela. Dacă vrei să faci totul manual, activează Mod silențios pentru a înceta primirea notificărilor de orice fel de la Facebook. Când vrei să le primești din nou, dezactivează aceeași opțiune. Ca referință, vei primi oricum o notificare legată de faptul că ai activat modul silențios data viitoare când ai intrat în aplicația de mobil.

Ca alternativă, poți alege să fie activa modul silențios automat, între anumite ore și în anumite zile ale săptămânii. Fă un tap pe Mod silențios programat și un al doilea tap pe Adaugă un program. Bifează zilele pentru care vrei să definești restricția, definește ora de începere și ora de terminare.

Un pic mai jos, în același ecran, ai un așa numit Memento zilnic. După ce activezi opțiunea, poți defini o durată de timp limitată pentru timpul pe care îl petreci cu ochii în ecran. La expirare, vei primi o notificare pe care este alegerea ta dacă o respecti sau o ignori, dar dacă tot ai activat-o tu, ar fi aiurea să o treci cu vederea.

Revenind la ecranul principal – ”Timpul petrecut pe Facebook”, în stânga jos, la opțiunile referitoare la News Feed sau Noutăți, poți personaliza conținutul care îți este afișat când intri pe Facebook. Poți defini anumite persoane de la care să vezi postările noi cu prioritate, poți opta ca postărilor unor persoane să nu fie afișate niciodată (fără să rupi prietenia) și poți alege ca anumite aplicații să nu mai afișeze conținut în fluxul tău informațional.

Revenind la ecranul anterior, ultima opțiune din dreapta jos este Controlează notificările. La fel ca celelalte, aceasta este foarte importantă pentru a te ajuta să uiți să intri pe Facebook din cinci în cinci minute. Fă un tap pe Setări pentru notificări și dezactivează notificările complet din partea de sus a listei sau dezactivează notificările mai puțin relevante, precum ”Cereri de prietenie”, ”Poate îi cunoști”, ”Pagini pe care le urmărești”. Indiferent care este opinia ta pe marginea notificărilor, cu siguranță nu găsești un beneficiu în toate.

În final, gestul celor de la Facebook de a te ajuta să conștientizezi că ai o problemă cu timpul pe care îl petreci pe cea mai mare rețea de socializare este lăudabil. Ar fi fost ideal ca aceste opțiuni să nu fie atât de adânc ascunse prin setări, dar, cu un pic de răbdare, îți poți stabili niște limite. După aceea, ține de tine să le respecți, dar având în vedere că s-ar putea să te sperii când vezi cât timp sacrifici inutil pentru un scroll infinit, vei avea un imbold deosebit în acest sens.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele