Cum desenezi online cu Google Canvas, alternativă cross-platform gratuită la Paint și, parțial, Photoshop

Cum desenezi online cu Google Canvas, alternativă cross-platform gratuită la Paint și, parțial, Photoshop

Indiferent cât de pasionat ești de tehnologie, este puțin probabil să ții evidența tuturor proiectelor, aplicațiilor și serviciilor web oferite de Google. Printre ele, se numără însă și Google Canvas care merită un pic de atenție.

Google are un portofoliu surprinzător de diverse de aplicații și cele mai multe dintre ele sunt accesibile gratuit, online, prin intermediul browserului tău favorit. Ideal ar fi să folosești Google Chrome pentru a le accesa pe toate, dar aceasta nu este o condiție fără de care nu se poate. Deși nu știu cât de veche este, cea mai recentă aplicație pe care am descoperită de la Google este intitulată sugestiv Google Canvas. Este pentru desen.

Dacă ai folosit vreodată Google Docs sau versiunea web de Google Drive, probabil că știi exact despre ce este vorba când folosești o aplicație a gigantului din Mountain View, iar noul Canvas nu este o excepție de la regulă. Intri pe canvas.apps.chrome și, la fel ca la Docs, te autentifici cu numele de utilizator și parola ta de Google. Dacă nu ai încă un cont, ți se oferă posibilitatea să-ți creeze unul.

Începi cu o interfață simplă prin care îți poți crea un desen nou (New Drawing) printr-un buton albastru sau poți alege să încarci o fotografie de pe laptop sau telefon. Tot ce creezi în Google Canvas poate fi descărcat pe dispozitivul tău, dar va rămâne salvat și în interfața web pusă la dispoziție de compania americană. Orice document poate fi șters din acea arhivă online printr-un click pe cele trei bulinuțe din colțul din dreapta jos a interfeței web. Tot de acolo, poți dubla un document dacă vrei să editezi o variantă a lui, fără să pierzi alta.

Interfața efectivă a programului, după ce ai ales să desenezi ceva, include aceleași instrumente pe care le găsești în Paint, ai un creion, un stilou, un marker, un cărbune, o radieră și o zonă pentru personalizarea instrumentului pe care îl vei folosi la desen. Poți defini grosimea linie de desen și culoarea.

Partea care diferențiază însă Google Canvas de Paint și o aseamănă cu Photoshop ține de lucrul cu straturi sau layere. În dreapta sus, există o secțiune de layere. Acolo îți alegi layerul pe care operezi, ascunzi unul sau altul și, eventual, le schimbi ordinea. Funcționează perfect. Când ești mulțumit de rezultate, apeși în dreapta sus pe celei trei puncte și alegi Save as image. Vei genera un PNG de rezoluție înaltă pe care îl poți salva pe telefon sau tabletă.