Cum arată ”noua normalitate”: măsurile primei țări europene care dorește redeschiderea restaurantelor

Cum arată ”noua normalitate”: măsurile primei țări europene care dorește redeschiderea restaurantelor

În curând, cancelarul Austriei dorește redeschiderea afacerilor dintr-o varietate mare de domenii, după ce a fost primul care le-a închis, în urmă cu aproximativ o lună.

Austria se află printre țări aflate într-o pantă descendentă a cazurilor noi de coronavirus. Are un total de 14.873 de cazuri înregistrate la momentul redactării acestui material, dar doar 78 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, cu mult sub media europeană. Nu trebuie neglijat nici faptul că 10.971 dintre cei infectați s-au vindecat deja, iar numărul decedaților este de 491, mai mic decât în majoritatea țărilor dezvoltate din Europa.

Luând în cazul aceste detalii, cancelarul Austriei a decis că, începând cu data de 15 mai, se vor redeschide restaurantele, barurile, cafenelele și bisericile. Acest anunț vine la aproximativ o lună după ce oficialii de la Viena au decis închiderea restaurantelor, teatrelor, barurilor și magazinelor neesențiale.

Când vine vorba de repornirea economiei, Austria deja a luat câteva măsuri în acest sens, prin redeschiderea magazinelor de sub 400 de metri pătrați, în urmă cu o săptămână. Începând cu 1 mai, se vor redeschide frizeriile și mall-urile. Aceste măsuri nu sunt însă luate dintr-o disperare care pune economia în fața pierderilor de vieți omenești, ci vin la pachet cu niște restricții.

„Ne îndreptăm mai repede ca oricare altă țară spre noua normalitate,” a spus Kurz, într-o conferință de presă, adăugând că „afacerile gastronomice”, un termen care include barurile, se vor redeschide din 15 mai, urmând a se închide la ora 11 p.m. Tot atunci se vor putea relua slujbele religioase.

În magazinele care se vor redeschide, se va impune limitarea numărului de clienți aflați în interior în același timp. În plus, toți vor fi nevoiți să poarte măști, atât clienții, cât și angajații. Masca face parte din noua normalitate, conform spuselor lui Kurz. Acestea sunt deja obligatorii în mijloacele de transport în comun.

Austria a anunțat și deschiderea școlilor începând cu 1 mai, dar în prima fază vor fi vizați doar elevii din ani terminali, clasa a opta și clasa a doisprezecea. Restul elevilor vor fi reintroduși în sistem pe etape, începând cu 15 mai.

Citește și: