Cum acționează gelul care repară nervii deteriorați din sistemul nervos

Cum acționează gelul care repară nervii deteriorați din sistemul nervos

Leziunile nervilor periferici – țesuturile care transmit semnale bioelectrice din creier către restul corpului – duc adesea la dureri cronice, tulburări neurologice, paralizie sau dizabilități. Acum, cercetătorii au dezvoltat un hidrogel conductiv extensibil care ar putea fi folosit într-o zi pentru a repara aceste tipuri de nervi atunci când există daune.

O echipă de medici și ingineri a dezvoltat un nou hidrogel despre care spun că ar putea fi capabil să repare leziunile nervoase mai rapid și mai sigur decât orice alte metode.

Hidrogelul este în esență un material poros și saturat cu apă, care se poate întinde, îndoi și, cel mai important, poate propaga semnale neuronale. În studiile pe animale, echipa cercetătorilor de la Universitatea Nanjing a descoperit că hidrogelul a restabilit funcția corporală pierdută și a ajutat animalele să se vindece mai repede, potrivit unei cercetări publicate recent în revista ACS NANO. Acum, ei speră că gelul va funcționa și în medicina umană.

Când un nerv este deteriorat, semnalele bioelectrice trimise către și dinspre creier se pot bloca sau pierde pe parcurs. Acest lucru poate duce la simptome precum durere, funcție motorie redusă sau amorțeală, în funcție de locația și severitatea leziunii.

În starea actuală, leziunile nervoase pot fi dificil de tratat și reparat. Pentru a înlocui sau repara nervul deteriorat, medicii fie iau una dintre alte părți ale corpului pentru a o folosi ca grefă, fie implantează un nerv artificial. Dar recuperarea poate fi lentă și poate necesita intervenții chirurgicale ulterioare.

În schimb, hidrogelul a restabilit funcționalitatea șobolanilor și broaștelor cu leziuni nervoase în câteva săptămâni, potrivit cercetării, deși nu a fost încă testat la pacienți umani.

Acest factor de vindecare ar putea fi accelerat și mai mult, sugerează medicii, deoarece hidrogelul devine și mai bun la conducerea energiei electrice atunci când este lovit de lumina infraroșie, făcându-l potențial și mai eficient ca nerv înlocuitor.