23 feb. 2017 | 10:43

Persoanele creative au mai multe conexiuni neuronale

ȘTIINȚĂ
Persoanele creative au mai multe conexiuni neuronale

Persoanele creative au mai multe conexiuni neuronale între emisfera stângă și cea dreaptă, lucru care ne sugerează că acest fapt ține de biologia internă a fiecăruia.

Majoritatea diferențelor au fost identificate în lobul frontal al creierului, regiune care este foarte activă, fiind responsabilă de procesele cognitive, precum realizarea unor decizii, a unor planuri pentru viitor, dar și de capacitatea de a vorbi fluent.

Cercetătorii de la Universitatea Duke și Universitatea din Padova, din Italia, au analizat rețeaua neuronală și conexiunile stabilite între cele două emisfere cerebrale prin folosirea unei tehnici numite imagistica tensorului de difuzie. Prin intermediul acesteia, specialiștii au putut identifica materia albă din creier prin analizarea țesutului apos.

Examinarea materiei albe este necesară pentru că aceasta, care se află sub materia cenușie din creier, este responsabilă de conexiunile dintre miliarde de neuroni și realizează transferul de semnale electrice între aceștia.

Studiul, din câte aflăm de pe Science Alert, a fost realizat pe 68 de studenți sănătoși. Fiecare dintre aceștia a fost supus unui număr de sarcini care să evidențieze nivelul de creativitate. Testele au presupus alegerea dintre mai multe variante de răspuns pentru întrebările adresate, desenarea mai multor forme geometrice și evaluarea nivelului de creativitate din mai multe domenii artistice, precum muzică, dans și scriere.

Punând cap la cap toate răspunsurile și testele pe care le-au realizat, cercetătorii au ajuns la concluzia că primii 15% (19 participanți), care aveau cele mai mari scoruri, aveau mult mai multe conexiuni neuronale decât ultimii 15% din listă sau, mai bine spus, decât cei care nu prezentau la fel de multă creativitate.

Specialiștii susțin că rezultatele studiului le va permite ca pe viitor să poată analiza care sunt talentele naturale ale unei persoane, iar cu ajutorul aceleiași tehnici ar putea chiar să prezică dacă cineva va fi creativ. „Poate că prin scanarea creierului cuiva, vom putea să spunem la ce vor fi buni”, menționează David Dunson de la Universitatea Duke.

Deși studiul este realizat pe un număr restrâns de participanți, el ne evidențiază influența pe care conexiunile neuronale o au în stabilirea caracteristicilor unei persoane. Creierul este un organ complex  și care variază de la o persoană la alta, iar noile descoperiri și tehnici folosite nu fac decât să accentueze cât de multe informații putem afla despre o persoană prin analizarea atentă a acestuia.