Cum a reușit România să vină cu un produs vital în criza medicală, unic în Europa de Est

Cum a reușit România să vină cu un produs vital în criza medicală, unic în Europa de Est

Măștile de protecție sunt vitale pe timpul pandemiei și, de curând, a reușit și România să pornească producția proprie. Numai că specialiștii din țara noastră au mai făcut un pas în față și au reușit să vină cu un produs vital, necesar pentru producția de măști. Iar vestea bună e că țara noastră e singura din regiune care-l produce.

România a reușit să marcheze o premieră în perioada pandemie pentru regiunea Europei Centrale și de Est. Petromidia anunță că a realizat un nou sort de polipropilenă pentru producția măștilor medicale de protecție. E u produs unic în regiune, iar din acest punct de vedere, descoperirea companiei e de lăudat cu adevărat.

Divizia petrochimică a Rompetrol e unicul producător de polimeri din România și, în ultimele trei luni, a reușit să vină cu un nou produs, un sortiment special de polipropilenă dedicat măștilor medicale de protecție.

De ce descoperirea Rompetrol e importantă

Produsul, susține compania, asigură stratul din mijloc al măștii, cel mai important pentru filtrarea și protejarea împotriva agenților patogeni.

„Este o premieră pentru România și Europa Centrala și de Est, un succes major al echipei de specialiști din cadrul rafinăriei Petromidia care au reușit în doar trei luni să realizeze un nou sortiment vital în sprijinirea luptei împotriva COVID-19. Recent am finalizat cu sprijinul partenerilor interni și internaționali testarea și verificarea nouluimaterial în acord cu toate standardele de siguranță și calitate, acesta urmând să intre în producție în perioada următoare” declară în comunicat Saduokhas Meraliyev, directorul operațional al Grupului KMG International – acționarul majoritar al Rompetrol Rafinare.

Potrivit companiei, noul sort – RMB30H se va livra în saci de 25 kilograme de granule și se va utiliza în instalații de tip “meltblown” (suflare topitură) – o metodă convențională de fabricare a micro- și nanofibrelor. Astfel, polimerul topit/lichid este extrudat împreună cu gaz de suflare de mare viteză pe o suprafață suport, rezultând un material de fibre nețesute.

În acord cu standardele în domeniu, pentru o mască chirurgicală se consumă aproximativ 1 gram de material interior filtrant – RMB30H, cu o densitate de 30 grame/ metru pătrat.

Rompetrol susține că printre beneficiile asigurate de RMB30H se numără o capacitate ridicată de filtrare de peste 98%. Dacă produsul se va dovedi unul revoluționar, atunci e posibil ca acesta să fie și exportat.

În prezent, Rompetrol Rafinare produce și asigură toate sorturile necesare pentru obținerea de măști sanitare și chirugicale de tip FFP1 și FFP2, dar și accesoriilor medicale. Sorturile RSB25 (aplicații industriale), RSB35H și RSB40H (aplicații din zona medicală și igienă personală) sunt dedicate pentru obținerea de material nețesut pentru straturile exterioare ale materialelor sanitare, iar RMB30H pentru obținerea de material nețesut pentru stratul interior/filtrare al acestora.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: