22 sept. 2020 | 12:31

Cum a ajuns poluarea de pe Pământ să afecteze chiar și observarea spațiului

ACTUALITATE
Cum a ajuns poluarea de pe Pământ să afecteze chiar și observarea spațiului

Nu numai că schimbările climatice ne devastează planeta, dar încep și să-i împiedice pe astronomi să studieze altele.

Mai multe dintre cele mai puternice telescoape ale lumii se luptă să observe cosmosul pe măsură ce clima din jurul lor se schimbă, conform ScienceAlert. Temperaturile în creștere și alte condiții de mediu în schimbare încep să blocheze vederea instrumentelor care vor să studieze spațiul.

Unele dintre probleme provin din creșterea temperaturilor, cum ar fi problemele cu care se confruntă European Southern Observatory’s Very Large Telescope în Chile, potrivit unei cercetări publicate în revista Nature Astronomy.

Dacă temperatura crește prea mult, atunci aerul din cupola observatorului devine turbulent și distruge calitatea imaginii în timpul observațiilor. Deși echipa de fizicieni și astronomi europeni din spatele cercetării nu poate lega direct problema de schimbările climatice, relatează ScienceAlert, ei știu că este cauzată de condițiile climatice în schimbare.

În afară de creșterea temperaturilor, echipa a constatat, de asemenea, că creșterea numărului de evenimente de vreme extremă – legată și de schimbările climatice – blochează, de asemenea, viziunea observatoarelor

De exemplu, studiul a constatat că anotimpurile de furtuni înrăutățite creează vânturi și modele meteorologice care se schimbă prea rapid pentru ca astronomii să le poată ajusta, chiar și atunci când observatoarele lor sunt departe de furtuna însăși. „Acest lucru limitează capacitățile de contrast ale instrumentului și ar putea limita studiile exoplanetelor”, au scris oamenii de știință în lucrare.

De asemenea, Very Large Telescope (VLT) se află în deșertul Atacama, cel mai uscat loc de pe Pământ în afara Antarcticii. În timp ce restul lumii s-a încălzit cu o medie de un grad Celsius încă din era preindustrială, Atacama s-a încălzit cu 1,5 grade Celsius în ultimele patru decenii.

VLT pur și simplu nu a fost conceput pentru condiții atât de calde. În primul rând, sistemul său de răcire nu funcționează corect dacă temperatura la apus este peste 16 grade Celsius. Și totuși, de-a lungul anilor, a existat un număr tot mai mare de ocazii în care temperaturile de la sfârșitul zilei au depășit acest prag.

Așadar, cele mai avansate telescoape din lume nu au fost realizate pentru temperaturile de astăzi și le pun piedici serioase în observațiile asupra spațiului.