Câți români își doresc salarii ca-n afară

Câți români își doresc salarii ca-n afară

Ai auzit des expresia „vrem o țară ca afară”. Dar câți dintre români cred cu adevărat acest lucru? Nu foarte mulți, dacă te uiți la așteptările salariale.

Mulți dintre români au un complex de inferioritate față de alte popoare cu alt nivel de trai. Pe alocuri, e îndreptățit, dacă stai să te gândești la cât e venitul mediu în România în comparație cu alte țări. Dar realitatea ar putea fi că mulți nu-și doresc să schimbe acest lucru.

Fie pentru că nu le permite contextul, fie pentru că, pur și simplu, nu vor să depună eforturi în acest sens. eJobs România a făcut un studiu pentru a vedea care sunt așteptările salariale ale românilor. Iar răspunsurile sunt interesante.

Câți români ar vrea să câștige ca-n afară

Întrebați care cred că este salariul corect pe care l-ar merita pentru nivelul de experiență pe care îl au și domeniul în care lucrează, mai bine de jumătate dintre respondenți au spus că ar vedea un prag maxim de 3.000 pe lună. 57% dintre cei care au răspuns au indicat această sumă.

20% dintre aceștia au spus că o evaluare corectă ar fi în intervalul 1.500 – 2.000 de lei, 17% au menționat 2.000 – 2.500 de lei, iar alți 20% au spus că ar merita un salariu net între 2.500 și 3.000 de lei. Ceea ce ne conduce către răspunsurile oferite de cei care țintesc mai sus. Și care, potrivit studiului, sunt extrem de puțini.

16% dintre cei care au participat la studiu cred că remunerarea corectă pentru pregătirea și experiența pe care o au este cuprinsă între 3.000 și 4.000 de lei pe lună. 9% se plasează în intervalul 4.000 – 5.000 de lei, iar procentele scad pe masură ce cresc pragurile salariale.

Astfel, în segmentul 5.000 – 6.000 de lei cred că s-ar încadra doar 4% dintre respondenți, 3% menționează 6.000 – 8.000 de lei, în timp ce doar 2% cred că ar merita să câștige între 8.000 și 10.000 de lei pe lună.

Practic, spre echivalentul a 2.000 de euro și peste acest prag se duc foarte puțini.

”Ce ne spun rezultatele cercetării? Că, în ciuda aparențelor, candidații sunt destul de bine ancorați în realitate, știu care sunt salariile din piață și nu mai supralicitează la fel de mult ca în trecut. Preferă să compenseze, în schimb, la alte capitole. Cum ar fi beneficiile extrasalariale, spre exemplu, atât cele materiale, cât și cele nonmateriale, precum programul flexibil, deschiderea angajatorului la ideea de muncă remote sau plan de dezvoltare profesională”
Bogdan Badea, CEO eJobs România

Cât despre beneficiile extrasalariale, 72,5% dintre respondenți au pus pe primul loc tichetele de masă, 70% ar vrea prime de sărbători, 60% program flexibil, 53% abonament la clinică medicală privată.

Doar 45,7% pun în fruntea listei al 13-lea salariu, iar 24% ar vrea să aibă posibilitatea de a lucra de la distanță.

Studiul a fost realizat în perioada 1-19 noiembrie, pe un eșantion de 1.493 de respondenți.

Citește și: