26 aug. 2020 | 07:00

Conducerea ANCOM, schimbată de pe o zi pe alta: autoritatea va stabili destinul Huawei în România

ACTUALITATE
Conducerea ANCOM, schimbată de pe o zi pe alta: autoritatea va stabili destinul Huawei în România

Pe parcursul zilei de ieri, în regim de urgență, deputații au votat un document foarte important legat de viitorul comunicațiilor din România. Conducerea ANCOM a suferit schimbări majore.

Deputații au votat marți, în regim de urgență, modificări radicale la modul de conducere din ANCOM. Ca referință, aceasta este autoritatea care reglementează piața de 3,5 miliarde de euro a comunicațiilor de orice fel de pe teritoriul României. În contextul revenirii în PSD a lui Sorin Grindeanu, actualul președinte al ANCOM, dar și în plin scandal al posibilei excluderi a chinezilor de la Huawei din rețelele 5G, deputații au votat ca viitoarele decizii ale acestei autorități să fie luate de un Comitet format din 7 oameni.

Dintre aceștia, doar președintele și cei doi vicepreședinți nu au voie să fie membri de partid. În ceea ce privește celelalte patru persoane, pot face parte din orice organizație politică, iar asta nu-i va face incompatibili cu funcția. Mai mult, pentru a fi numiți în funcție, va fi de ajuns și experiența în științe sociale.

Schimbările disponibile la această adresă au fost votate marți în procedura de urgență de Camera Deputaților cu 182 de voturi pentru, 93 împotriva, 2 abțineri și un vot lipsă. Conform informațiilor HotNews.ro, USR și PNL au votat împotrivă, conform Hotnews.

În prima fază, acest efort legislativ a fost dictat de PSD. Prima formă a proiectului a fost adusă în parlament de către controversatul deputat PSD Florin Iordace. Având în vedere că social democrații dețin majoritatea în Camera Deputațiilor, nu au avut emoții că va fi adoptat.

În proiectul inițiat de Iordache, deciziile Autorității de reglementare în Comunicații (ANCOM) ar fi urmat să fie luate de către un Comitet format din 7 membri, nu doar de un președinte și de cei doi vicepreședinți ca până acum. Apartenența acestora într-un partid nu ar mai fi fost o incompatibilitate, nu ar mai fi răspuns penal și nici lipsa studiilor de specialitate nu ar mai fi o problemă la numirea în funcții.

Datorită scandalizării opiniei publice, proiectul lui Iordache a fost retras de pe ordinea de zi pe 20 august, doar pentru a reveni ieri.  Același proiect, din care au fost scoase prevederile cele mai toxice, a fost redepus la Camera Deputaților de către liderul deputaților PSD Alfred Simonis, cu sprijinul altor politicieni de la PNL (Andronache Gabriel), UDMR (Márton Árpád-Francisc), PMP (Cupă Ion), Pro-România (Havrici Emanuel-Iuliu) și Minorități (Grosaru Andi-Gabriel). Va fi interesant de văzut ce se întâmplă în continuare cu viitorul ANCOM sau ce decizii vor fi luate de către conducerea insituției.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele