Concediu de odihnă 2021: ce trebuie să faci ca să nu-ți pierzi zilele de vacanță

Concediu de odihnă 2021: ce trebuie să faci ca să nu-ți pierzi zilele de vacanță

Dacă te-ai obișnuit să-ți faci cerere de concediu cu două zile înainte să pleci în vacanță, acest lucru nu este mai este posibil. Formalitățile legate de concediul de odihnă sunt menționate în lege și mai clare ca niciodată.

Până la sfârștiul acestui an, conform legislației în vigoare din România, angajatorii trebuie să stabilească programările pentru concediile de odihnă ale salariaților aferente anului viitor. Legislația munci este foarte clară din acest punct de vedere de ceva timp, dar rareori vezi conflicte în companii iscate de aceste prevederi.

Ideea de bază este însă că angajatorii trebuie să se consulte cu salariații și să stabilească în ce perioade vor putea aceștia să-și ia concediile de odihnă pe parcursul anului viitor, conform avocat.net. Ca referință, faptul că salariații își pot lua concediile de odihnă în perioade programate de angajator se menționează în codul muncii.

Mai precis decât atât, salariații sunt obligați să respecte programările făcute de firma la care lucrează în privința concediului de odihnă, dar nu există o obligativitate legislativă la adresa companiilor de a defini acele perioade.

Potrivit codului muncii, concediul de odihnă se efectuează  “în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor”.

În România, majoritatea angajatorilor au renunțat la programările în avans a concediilor pentru angajați, dar dreptul să le impună. Chiar dacă salariații sunt consultați, așa cum am menționat mai sus, aprobarea acestora nu este necesară atunci când firma decide cine în ce perioadă va putea să-și ia concediu de odihnă.

“Din interpretarea textelor de lege observăm că perioada în care un salariat poate să beneficieze de concediu nu face obiectul unui acord al părților, întrucât salariatul este doar consultat, iar angajatorul este cel care stabilește efectiv programarea”, au explicat, în trecut, Mihai Anghel, managing associate, și Maria Olteanu, avocat colaborator, ambii de la Țuca Zbârcea & Asociații.
Citește și: