19 mart. 2020 | 08:47

Comisia Europeană, despre paralizarea internetului: sfaturile oficiale pentru a preveni un dezastru

ACTUALITATE
Comisia Europeană, despre paralizarea internetului: sfaturile oficiale pentru a preveni un dezastru

Poate ți se pare fatidic și absurd un scenariu legat de paralizarea internetului în 2020, dar având în vedere numărul celor care fac trafic masiv online în această perioadă, Comisia Europeană trage un semnal de alarmă.

Thierry Breton este comisarul european pentru piața internă. Pe parcursul zilei de miercuri, oficialul UE a făcut apel la furnizorii de internet și la utilizatorii care fac un trafic enorm în aceste zile. El preconizează că ne-am putea confrunta cu o problemă majoră din cauza congestionării rețelei globale.

Este nevoie de ”o acțiunea comună” din partea utilizatorilor și a operatorilor de internet pentru a reduce presiunea online, în contextul în care mulți dintre noi lucrează de la distanță sau utilizează soluții de educație online, relatează AFP.

Dacă nu era evident pentru orice internaut, numărul mare al celor care lucrează de la distanță a pus o presiune suplimentară asupra conexiunii la internet, a atras atenția Breton în urma unei conversații cu Reed Hastings, directorul general al Netflix.

Problema pe care o întâmpinăm acum vine din mai multe părți. „Platforme de streaming, operatori de telecomunicaţii şi utilizatori – avem cu toţii o responsabilitate comună de a lua măsuri pentru a asigura buna funcţionare a internetului în timpul luptei împotriva răspândirii virusului”, a afirmat el.

În privința soluțiilor la această problemă, acestea ar trebui să vină din două părți, de la utilizatori și de la companiile de streaming. Thierry Breton le cere platformelor de streaming „să coopereze cu furnizorii de telecomunicaţii pentru a adopta debitul difuzării de video în streaming propunând temporar mai degrabă rezoluţia standard decât rezoluţia înaltă, ţinând cont de orele de lucru cele mai critice”. În același timp, utilizatorii sunt ”încurajați să folosească responsabil activitățile de petrecere a timpului liber.”

„Operatorii de telecomunicaţii care furnizează servicii de acces la internet sunt invitaţi să ia măsuri pentru a preveni şi a atenua efectele unei congestionări iminente a reţelelor, utilizând posibilităţile oferite de reglementările europene privind accesul deschis la internet”, a explicat el. În plus, Thierry Breton recomandă utilizarea unor parametri care reduc consumul de date, în special utilizarea de conexiuni WiFi, şi „alegerea unei rezoluţii mai slabe” pentru vizionarea conţinutului video, „de fiecare dată când acest lucru este posibil”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele