China pune gheara pe TikTok: ce face pentru ca aplicația să nu ajungă la americani

China pune gheara pe TikTok: ce face pentru ca aplicația să nu ajungă la americani

Disputele create în jurul aplicației TikTok sunt abia la început. Acum, și China iese la atac și vrea să facă tot posibilul pentru ca aplicația să nu ajungă pe mâna americanilor.

TikTok se află sub o presiune uriașă în Statele Unite, iar americanii ar vrea să o interzică sau să o cumpere. Numai că planurile nu-s atât de ușor de pus în practică. Asta pentru că Guvernul de la Beijing nu va sta cu mâinile în sân.

Deși reprezentanții aplicației au susținut că nu se află sub influența autorităților chineze, Guvernul are pârghii pentru a împiedica vânzarea TikTok. Mai exact, chinezii vor să înăsprească regulile referitoare la exporturile de tehnologie, ceea ce înseamnă că vânzarea de către grupul ByteDance a operațiunilor TikTok din Statele Unite ar putea avea nevoie de aprobarea autorităților din China.

China nu lasă TikTok din brațe

Administrația de la Washington crede că TikTok reprezintă un risc nu numai la adresa securității naționale, ci și la adresa datelor personale ale utilizatorilor. În acest context, ar vrea ca aplicația să fie interzisă în SUA. Dar, între timp, ar mai fi o variantă. Trump le-a cerut celor de la ByteDance să-și vândă operațiunile din America.

La coadă s-au așezat deja ca ofertanți companii precum Microsoft și Oracle.

Numai că, acum, Guvernul de la Beijing pregătește ofensiva și ar putea să nu-și dea acordul pentru vânzare. China a anunțat că a revizuit o listă de tehnologii care nu au voie sau au restricții la export, pentru prima oară în 12 ani. Iar schimbările se aplică, în primul rând, în cazul TikTok.

”Dacă ByteDance intenționează să exporte tehnologii asociate va trebui să o facă prin intermediul procedurilor referitoare la licențe”, a declarat un oficial chinez într-un interviu acordat sâmbătă agenției de presă Xinhua.

Ministrul Comerțului din China a adăugat pe lista de restricții 23 de elemente, inclusiv tehnologii cum ar fi servicii de notificări push bazate pe informații personale, care au loc prin intermediul analizei de date și a tehnologiei interactive de inteligență artificială. Obținerea aprobării preliminare pentru exportul tehnologiei poate dura până la 30 de zile.

”Analizăm noile reglementări publicate vineri. Așa cum se întâmplă în cazul oricărei tranzacții transfrontaliere, vom respecta legile aplicabile, care în acest caz includ legile Statelor Unite și Canadei”, a spus și  directorul general al ByteDance, Erich Andersen.

Citește și: