Noi detalii despre achiziția TikTok: cine va pune mâna pe rețeaua socială, de fapt

Noi detalii despre achiziția TikTok: cine va pune mâna pe rețeaua socială, de fapt

Viitorul TikTok continuă să fie unul destul de incert din cauza presiunii puse de Donald Trump pe îndrăgita rețea socială. Soluția pare să fie achiziția de către un gigant american, dar sunt multe semne de întrebare acolo.

La scurt timp după ce Donald Trump a acuzat TikTok de spionaj pentru autoritățile chineze, fără niciun fel de dovadă, au apărut în piață zvonuri legate de achiziția platformei online de către Microsoft din mâinile ByteDance. Acum, se pare că Walmart s-a aliat cu gigantul din Redmond la masa negocierilor.

Walmart a confirmat în urmă cu câteva zile că s-a aliat cu Microsoft în negocierile pentru a cumpăra aplicația TikTok de la grupul chinez ByteDance. „Credem că o alianță între Walmart și Microsoft ar răspunde așteptărilor utilizatorilor TikTok din SUA și ar aborda preocupările guvernului american”, notează Walmart. Declarațiile vin în contextul în care președintele Donald Trump a amenințat-o cu interzicerea dacă nu va intra în portofoliul unei companii americane, anunță AFP.

Walmart este cel mai mare comerciant din SUA, în ceea ce privește activitatea din magazinele tradiționale. Gigantul supermarketurilor spune că este interesat în special de „capacitatea TikTok de a integra comerțul online și publicitatea într-un mod care să beneficieze creatorii și utilizatorii de pe alte piețe”.

Sumele care se vehiculează pentru această achiziție sunt semnificative, fără a fi vorba de întreaga activitate a rețelei sociale construită în jurul clipurilor scurte. Ca referință, potrivit canalului american CNBC, TikTok este aproape de un acord cu un cumpărător căruia și-ar vinde operațiunile în Statele Unite, Canada, Australia și Noua Zeelandă, pentru un preț cuprins între 20 și 30 de miliarde de dolari.

Pe lista potențialilor cumpărături se mai numără Twitter, rețeaua socială favorită a președintelui Trump și grupul Oracle. Dincolo de negocieri însă, există o presiune semnificativă pentru ca tratativele să se încheie cât mai curând. În teorie, achiziția ar trebui finalizată înainte de 15 septembrie.