Cercetătorii propun o nouă teorie a conștiinței

Cercetătorii propun o nouă teorie a conștiinței

O nouă idee neobișnuită în neuroștiințe sugerează că conștiința noastră este derivată dintr-un câmp de unde electromagnetice emise de neuroni. Aceasta ar fi cea mai nouă teorie a conștiinței.

Ideea este că aceste valuri de activitate electrică sunt trimise de neuroni și, pe măsură ce se propagă pe laturi ale creierului, orchestrează întreaga noastră experiență conștientă. Cercetarea, publicată luna trecută în revista Neuroscience of Consciousness, oferă mai multă teorie decât dovezi tangibile, dar autorul spune că ar putea deschide calea roboților care gândesc și simt cu adevărat.

Acest autor este Johnjoe McFadden, un genetician molecular și director de biologie cuantică la Universitatea din Surrey, care indică defectele altor modele de conștiință ca fiind motivul pentru care nu avem inteligență artificială simțitoare sau roboți capabili să realizeze conștiința.

Publicându-și teoria conștiinței în revista Neuroscience of Consciousness, profesorul McFadden susține că conștiința este, de fapt, câmpul energetic al creierului. Această teorie ar putea deschide calea către dezvoltarea AI conștientă, cu roboți conștienți și care au capacitatea de a gândi, devenind o realitate.

Recreând aceste unde electrice în mașini, sugerează McFadden, inginerii ar putea să o scoată la iveală. Ipoteza lui McFadden se îndepărtează de majoritatea neurologilor, care văd în general conștiința ca pe o narațiune pe care creierul nostru o construiește din simțurile, percepțiile și acțiunile noastre. În schimb, McFadden revine la o versiune mai empirică a dualismului – ideea că conștiința provine din altceva decât materia creierului nostru – în acest caz, energie.

„Modul în care materia cerebrală devine conștientă și reușește să gândească este un mister care a fost meditat de filozofi, teologi, mistici și oameni obișnuiți de milenii”, a spus McFadden într-un comunicat de presă. „Cred că acest mister a fost rezolvat acum și că conștiința este experiența nervilor care se conectează la câmpul electromagnetic auto-generat al creierului, pentru a conduce ceea ce numim „liberul arbitru” și acțiunile noastre voluntare”, a adăugat el.