Roboţii care îţi arată că şi maşinăriile pot avea conştiinţă de sine [VIDEO]

Roboţii care îţi arată că şi maşinăriile pot avea conştiinţă de sine [VIDEO]

Experţii în robotică din New York ne-au demonstrat, încă o dată, că roboţii seamănă din ce în ce mai mult cu oamenii.

Nu au făcut asta oricum, ci prin intermediul unui test de înţelepciune, mascat de un joc simplu. Cercetătorii au creat trei roboţi, iar aceştia au fost puşi în faţa unei situaţii care presupunea judecată. Un rege fictiv are nevoie de un sfătuitor nou, aşa că adună trei dintre cei mai înţelepţi oameni din ţinut. Acesta îi aşază fiecăruia o pălărie pe cap, fie albă, fie albastră, iar cel care deduce primul culoarea câştigă. Menţiunea făcută de rege este că micul concurs este cât se poate de corect.

Roboţeii au fost puşi în faţa unei dileme asemănătoare, doar că au trebuit să îşi recunoască propria voce. În timp ce, pentru o fiinţă umană, această realizare nu implică nimic ieşit din comun, pentru o maşinărie e un pas destul de mare. Roboţii au fost nevoiţi să asculte întrebarea, să o înţeleagă, apoi să ofere un răspuns pe care, la rândul său, să îl perceapă ca fiind individual, scrie Tech Radar.

Oamenii de ştiinţă consideră că această conştientizare a sinelui este esenţială pentru construirea roboţilor care îşi înţeleg rolul în societate. Fiind supuşi mai multor teste de acest tip, care să implice logică şi alte funcţii specifice oamenilor, se crede că vor putea fi construiţi roboţi cu abilităţi umane, care s-ar putea dovedi mai eficienţi decât cei obişnuiţi.

Rezultatele muncii cercetătorilor vor fi prezentate la conferinţa din Japonia, care se desfăşoară între 31 august şi 4 septembrie. În cazul în care voiai să afli răspunsul micului concurs al regelui, toate pălăriile aveau aceeaşi culoare. Pentru că doar aşa ar fi un concurs corect, în care participanţii sunt trataţi egal.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: