05 iun. 2020 | 16:05

Hacking genetic | Cum au reușit oamenii de știință să creeze celule umane invizibile

ACTUALITATE
Hacking genetic | Cum au reușit oamenii de știință să creeze celule umane invizibile
Sharon Pittaway / Unsplash

Oamenii de știință au reușit să confere unor celule abilitatea de a se camufla, făcându-le invizibile, prin editarea genetică.

De fapt, pentru a face acest lucru, cercetătorii s-au inspirat din de departe cea mai interesantă abilitate a cefalopodelor (caracatițe, calamari sau sepii), aceea de a se face invizibile. Acum, o echipă din cadrul Universitaty of California, Irvine a reușit să recreeze acest lucru pentru celulele umane, pentru prima dată.

Mai concret, aceștia s-au folosit de editarea genetică pentru a forța celulele umane să producă o proteniă specifică cefalopodelor, numită reflectină. Protenia împrăștie lumina în așa fel încât să își schimbe culoarea sau să poată crea senzația de transparență. Echipa de cercetători a încercat să reproducă această abilitate în celule umane, pe care a încercat să le facă, la rândul lor invizibile.

Pentru asta, s-au concentrat pe o anumită specie de calmar numită Doryteuthis opalescens, care poate transforma o dungă albă, aflată de-a lungul corpului, și s-o facă transparentă. Această dungă este compusă din celule leucofore alcătuite din particule care conțin proteine reflectine. Astfel, oamenii de știință au editat genetic celule renale embrionare umane pentru a le forța să producă aceste proteine.

Ce au descoperit cercetătorii după ce au creat celule umane invizibile

„Am fost uimiți să descoperim că celulele nu numai că produceau reflectină, ci și împachetau proteina în nanostructuri sferoidale și le distribuiau mai departe în corpurile celulelor”, spune Alon Gorodetsky, co-autor al studiului. De altfel, oamenii de știință au observat un alt lucru interesant, în urma experimentului. Au ajuns la concluzia că celulele umane editate genetic s-au comportat optic aproape așa cum se întâmplă în cazul celulelor native pe care le au cefalopodele.

Din păcate, faptul că aceștia au reușit să facă celule umane invizibile nu înseamnă că, la un moment dat, vom putea căpăta această putere la întreg nivelul corpului. Mai degrabă, descoperirea este importantă dintr-un alt considerent. Descoperirea modalității prin care celulele pot fi „hack-uite” pentru a primi trăsături specifice oferă oamenilor de știință o nouă cale de a explora modul în care genetica fundamentală funcționează de fapt.