VIDEO Caracatița care își schimbă culoarea pare să viseze: cât de spectaculos e fenomenul

Un clip cu o caracatiță care își schimbă culoarea în timp ce rămâne nemișcată a devenit viral în ultima perioadă. Din câte se pare, vietatea visează.

În funcție de specie, caracatițele au abilitatea de a se camufla natural, la fel ca un cameleon.  Asta înseamnă că își schimbă culoarea în funcție de mediul ambiant și de activitatea pe care o întreprind. Dacă vor să vâneze un anumit animal, s-ar putea să ia culoarea acelei vietăți. Nu te-ai aștepta însă să-și schimbe culoarea de foarte multe ori în timp ce stă nemișcată.

O caracatiță care doarme nemișcată la suprafața unui acvariu a fost imortalizată de curând în timp ce și-a schimba culoarea de mai multe ori. Singura explicație pentru acel fenomen este că visa că se află într-o misiune de vănătoare și s-a perindat prin mai multe scenarii, corpul ei reacționând natural la activitatea mentală.

Clipul de mai sus face parte dintr-un documentar realizat de televiziunea americană PBS intitulat Octopus: Making Contact și ilustrează un fenomen care nu a mai fost documentat în trecut. Această schimbare rapidă de culori este una foarte ciudată într-un timp atât de scurt, cu atât mai mult cu cât animalul se află într-un acvariu și nu a mai fost implicat de mult în activitățile pentru care se adaptează.

Pnetru acele schimbări nu există alte explicații dincolo de faptul că ar putea visa. Pornind de la nuanțele dobândite, biologul marin David Scheel s-a aruncat să speculeze vizavi de conținutul viselor. Tot el a clasificat întregul set de circumstanțe ca fiind ”un moment dramatic”. În momentul în care pielea caracatiței se schimbă de la un alb perlat la la o nuanță închisă, se pare că vânează un crab în vis. A doua schimbare marchează faptul că a prins crabul. Transformarea ulterioară este o dovadă a faptului că, în visul ei, își mănâncă vânatul.

Alexandru Puiu
08:50 01.10.2019
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video