Celebra pictură japoneză stocată sub formă de molecule de proteine

Celebra pictură japoneză stocată sub formă de molecule de proteine
Sursa foto: Wikipedia

După reușita stocării datelor cu ajutorul ADN-ului, cercetătorii au venit cu o nouă opțiune: stocarea prin molecule de proteine.

Cercetătorii de la Harvard și Northwestern University au stocat celebra pictură din secolul 19 a lu Hokusai, The Great Wave off Kanagawa, cu ajutorul unei metode care folosește molecule de proteine.

De-a lungul anilor, cercetătorii au reușit să stocheze informații sub formă de ADN. Astfel, vom putea păstra cu ușurință cantități uriașe de date. De exemplu, am putea ajunge să stocăm petabiți întregi de informații într-un singur gram de ADN.

Totuși, în ciuda avansurilor făcute, stocarea digitală a informației în ADN rămâne un proces scump și de lungă durată.

Stocarea datelor în molecule de proteine

Cercetătorii au venit cu o nouă tehnică, una mai ieftină și care necesită mult mai puțin efort. Cu ajutorul acesteia, am putea ajunge să stocăm întregul conținut al New York Public Library într-o linguriță de proteine, potrivit lui Brian Cafferty, cercetător de la Harvard care a contribuit la noua descoperire.

„Folosim tehnici din chimia organică și analitică, am dezvoltat o abordare care folosește molecule mici și ușoare pentru a codifica informația”, a declarat chimistul de la Harvard.

Echipa lui Cafferty folosește molecule de proteine numite oligopeptide. Acestea sunt mai mici decât moleculele de ADN și pot fi sintetizate mai ușor. Cercetătorii spun că exact acest lucru face ca efortul necesar să fie mult mai mic.

Estimările cercetătorilor arată că arhiva digitală la nivel global va atinge 44 de trilioane de GB până în 2020, notează comunicatului de presă emis de Harvard University. Va fi de zece ori mai mare decât era în 2013. Deci imaginea tsunami-ului din pictură este una adecvată.

Biblioteca moleculară scalabilă este o opțiune de stocare stabilă și durabilă. Astfel, indiferent dacă computerele sunt compromise, cărțile vor lua foc sau DVD-urile eșuează, informația stocată în molecule va perisista.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Motherboard