Cel mai trist studiu despre coronavirus: câți oameni cred că este o armă biologică

Cel mai trist studiu despre coronavirus: câți oameni cred că este o armă biologică

Un studiu recent a încercat să înțeleagă mai bine opinia oamenilor despre coronavirus. În mod surprinzător, mulți sunt de părere că discutăm de o armă biologică.

Compania de analiză sociologică Trend a realizat de curând în Bulgaria un sondaj de opinie pe marginea noului coronavirus, la comanda publicației 24 Ceasa. În intervalul 2-10 noiembrie, 1001 persoane au fost chestionate față în față. Concluziile au fost clare și triste în același timp.

Aproximativ 40% dintre oamenii chestionați sunt convinși că nu discutăm de un virus obișnuit, ci de o armă biologică creată în laborator cu scopul clar de a reduce populația lumii. Alte teorii ale conspirației au ieșit de asemenea la iveală în cadrul aceleiași analize.

Deși valoarea de 40% pare șocantă la prima vedere, în realitate, vine ca o veste bună. În luna aprilie a acestui an, 53% dintre cei chestionați în cadrul unui studiu realizat în aceleași condiții au fost de părere că ne confruntăm cu o armă biologică menită să rărească o mare parte din populația lumii.

Procentul lor a scăzut simțitor din cauza faptului că tot mai mulți oameni au ajuns să cunoască pe cineva bolnav de coronavirus și, nu de puține ori, să aibă un deces în familie. Pe de altă parte, conform aceluiaşi sondaj, 33% dintre respondenţi cred că infecţia cu coronavirus nu este mai gravă decât gripa sezonieră. Pe măsură ce vârsta respondenţilor creşte, scade procentul celor care sunt de acord cu această afirmaţie.

Aproximativ 16% sunt de părere că vaccinul va fi folosit pentru microciparea populației, în scădere de la 22% în luna iunie. Tot în Bulgaria, 52% dintre oameni cred că SARS-CoV-2 a fost creat în laborator (în iunie erau 43%), iar un sfert dintre ei nu sunt de acord cu această teorie.

Accepțiunea în cazul a 45% dintre participanții la studiu este că virusul a fost creat de companiile farmaceutice pentru a genera profit. Pornind de la această premisă, 25% dintre bulgari (39% în aprilie) credeau că există deja un vaccin pentru eradicarea bolii din rândul populației, dar acesta este ţinut secret pentru ca virusul să se răspândească şi mai mult, iar companiile farmaceutice să încaseze profituri şi mai mari.

În ceea ce privește numărul celor care pur și simplu nu cred în coronavirus, acesta a scăzut la 17% de la 23% în luna iunie. Aproximativ 14% sunt de părere că Bill Gates a creat pandemia, în scădere de la 21% în iunie. Virusul se răspândește prin unde 5G, în opinia a 10% dintre cei care au fost de acord să participe la sondaj.

Ca referință, este foarte probabil că aceleași valori să se aplice în țara noastră, având în vedere reticența românilor la vaccinare, foarte similară cu nivelurile din Bulgaria.

Citește și: